Στο χθεσινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ, αναφέρεται ότι εντοπίστηκαν ακόμα τρία στελέχη της παραλλαγής Μu του κορονοϊού στο Ηράκλειο, ενώ συνολικά στη χώρα ο αριθμός των κρουσμάτων με την εν λόγω παραλλαγή ανέρχεται στους εννιά.

Οι προηγούμενες περιπτώσεις είχαν εντοπιστεί στην Αττική (1), στην Αργολίδα (2) στην Αχαϊα (1) και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (2). Σύμφωνα με τους ειδικούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), η νέα αυτή παραλλαγή ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο. Η παραλλαγή B.1.621, κατά την επιστημονική της ονοματολογία, προς το παρόν χαρακτηρίζεται «παραλλαγή ενδιαφέροντος».

Ο Οργανισμός υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος αυτό παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του. Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19, μεταλλάσσονται με το χρόνο. Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν –ή έχουν ελάχιστη– επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.