Για τον σημαντικό ρόλο των προβλεπτικών βιοδεικτών στην επιλογή θεραπείας για τον καρκίνο του παχέος εντέρου μίλησε στο Cancer Week ο Μιχάλης Καραμούζης, Παθολόγος-Ογκολόγος, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Ινστιτούτου Μοριακής Ιατρικής & Βιοϊατρικής Έρευνας.

Η πρόγνωση και η επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του παχέος εντέρου είναι καλή είπε ο  κ. Καραμούζης, ωστόσο  οι θεράποντες ιατροί καλούνται να αποφασίσουν ειδικά για τους ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο 2, ποιοι από τους αυτούς  χρειάζονται η όχι χημειοθεραπεία πριν ή μετά το χειρουργείο. Για να ταυτοποιηθούν αυτές οι υποομάδες των ασθενών, οι γιατροί χρησιμοποιούν κλινικά κριτήρια και ιστολογικά χαρακτηριστικά. Η εκτίμηση των ιστολογικών χαρακτηριστικών του ασθενούς βασίζεται κυρίως στην αξιολόγηση του συστήματος επιδιόρθωσης του μηχανισμού DNA.

Τυχόν διαταραχές σε αυτό το σύστημα μπορεί να οφείλονται σε γενετικούς λόγους ή να είναι επιγενετικές διαταραχές. Από αυτή την αξιολόγηση προκύπτει το αν κάποιος ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία ή όχι. Η ύπαρξη μεταλλάξεων στο γονίδιο BRAF ή στην πρωτεΐνη K-RAS δημιουργούν προβλήματα στην αντιμετώπιση της νόσου. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των ιστολογικών χαρακτηριστικών, περιλαμβάνουν την ανάλυση oncotype που ωστόσο δεν έχει φέρει ικανοποιητικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα, την ταυτοποίηση των κυκλοφορούντων καρκινικών κυττάρων που είναι μια πολλά υποσχόμενη μέθοδος, η οποία όμως προς το παρόν πραγματοποιείται μόνο σε συγκεκριμένα εργαστήρια, και τέλος την εξέταση lmmunoscore, που στηρίζεται στο ανοσολογικό προφιλ του όγκου και είναι επίσης πολλά υποσχόμενη.  « Το μέλλον είναι εδώ» δήλωσε ο κ. Καραμούζης, ωστόσο όπως τόνισε, το κόστος αυτών των εξετάσεων θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλύπτεται από την Πολιτεία, γιατί είναι δυσβάστακτο για τους ασθενείς.