Για το πώς επηρεάστηκε η συστηματική θεραπεία των ασθενών εν μέσω πανδημίας μίλησε στο συνέδριο Cancer Week ο κ. Δημήτρης Ματθαίος, Παθολόγος- Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Χημειοθεραπείας -Ογκολογικού Τμήματος Γ.Ν Ρόδου, μιλώντας στο Cancer Week.

 Όπως είπε, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην αρχή της πανδημίας στην Κίνα παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς με καρκίνο είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν από κορωνοιό. Ειδικά οι αιματολογικοί ογκολογικοί ασθενείς, ενώ ακολουθούν οι πνεύμονος και του γαστρεντερικού.  Μία ανάλυση που έγινε στην Μ. Βρετανία έδειξε ότι υπήρξε,  σε ποσοστό 22%, ελάττωση πρόσβασης επιβεβαιωμένων ασθενών με καρκίνο στις θεραπείες στην αρχή της πανδημίας, καθώς και μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Ωστόσο, σε όλες τις μελέτες καταγράφηκε ότι στην πορεία επανήλθαν στην κανονικότητα τους τα δεδομένα ενώ, το ESMO εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για τα συστήματα υγείας και τους θεράποντες ιατρούς. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι στην Ελλάδα δεν επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό η πρόσβαση και η φροντίδα των ασθενών μας γι’ αυτό και δεν χρειάστηκε να ακολουθήσουμε ιδιαίτερα τις κατευθυντήριες του ESMO.  Ειδικότερα, ανέφερε ότι με την υπερπροσπάθεια που έκαναν οι ογκολόγοι, χημειοθεραπείες και άλλες θεραπείες   δεν επηρεάστηκαν στη χώρα μας σε ποσοστό 81%.

Επισήμανε επίσης, ότι η εμπειρία τους στο ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου Ρόδου δεν ήταν αρνητική καθώς δεν ανέβαλαν καμία θεραπεία ασθενούς καθόλη της διάρκεια της πανδημίας, ενώ έχουν 100% εμβολιαστική κάλυψη στο ιατρονοσηλευτικό τους προσωπικό ενώ, ξεκίνησαν ήδη και τους εμβολιασμούς με την 3η δόση και επιπλέον είχαν 0% θνητότητα και νόσηση στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.