Η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, έχει φέρει στα όριά του το σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να αγγίζει το 90%. Σύμφωνα με το Voria.gr, στο νοσοκομείο Παπανικολάου εκκενώθηκε η Ψυχιατρική κλινική ενηλίκων προκειμένου να εξοικονομηθεί προσωπικό για τη νοσηλεία των ασθενών με κορονοϊό, ωστόσο ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, εξήγησε πως «δεν σταματά η λειτουργία της, απλώς οι νοσηλείες γίνονται στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο και το αντίστοιχο προσωπικό και οι δομές χρησιμοποιούνται για τη νοσηλεία COVID περιστατικών».

Το μέλος του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης Γιάννης Κούτρας, ανέφερε σχετικά: «Η κατάσταση τους τελευταίους δύο μήνες έχει αρχίσει να επιδεινώνεται, όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού. Αναγκαζόμαστε να κάνουμε χειρουργεία του νοσοκομείου στον ιδιωτικό τομέα».

Η έξαρση της επιδημίας αποτυπώνεται και στην αυξητική τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης. Οι δύο τελευταίες μετρήσεις της Ομάδας Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, δείχνουν ότι η πόλη πέρασε τελικά στο «κόκκινο» επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού μετά από μια μεγάλη περίοδο διακυμάνσεων γύρω από ένα σχετικά υψηλό επίπεδο.

“Για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες, το ιικό φορτίο στα λύματα μετράται σε επίπεδο που ερμηνεύεται ως μια αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, η οποία πρέπει να θέσει τους φορείς της Πολιτείας και κάθε πολίτη σε εγρήγορση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.