Την ανάγκη αλλαγής υγειονομικής στρατηγικής στη χώρα μας δεδομένου ότι η πανδημία είναι ξανά σε έξαρση, τόνισε ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας ξανθός, μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου για την πανδημία και την πολιτική Υγείας. «Σύμφωνα με το ECDC, η Ελλάδα ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο επιδημιολογικού κινδύνου, με δυσμενή πρόγνωση για τις επόμενες δύο βδομάδες.

Με πάνω από 2500-3000 κρούσματα και 30-40 νεκρούς τη μέρα, τα κυβερνητικά αντανακλαστικά είναι επικίνδυνα προβληματικά και ανεύθυνα. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, που τα στοιχεία του τελευταίου 7ημερου δείχνουν μεγάλη επιδείνωση σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο», δήλωσε ο κ. Ξανθός, επισημαίνοντας ότι τώρα χρειάζεται αλλαγή υγειονομικής στρατηγικής με προτεραιότητα: Πειστικό εμβολιαστικό restart, με διερεύνηση του κοινωνικού προφίλ των ανεμβολίαστων και στοχευμένη παρέμβαση Αγωγής

Υγείας σε πληθυσμούς υψηλής. Σχέδιο έκτακτης ανάγκης μπροστά στην αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος (ειδικά στη Βόρειο Ελλάδα) με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δομών και δυνάμεων, με στόχο να αποκλειστεί η «κοβιντοποίηση» του ΕΣΥ. Αξιοποίηση καλών πρακτικών άλλων ευρωπαϊκών χωρών (πχ Γαλλία, Πορτογαλία) και στο θέμα της οργάνωσης του συστήματος και των εμβολιασμών.

Δέσμη μέτρων για την ενδυνάμωση του ΕΣΥ . Τέτοιες παρεμβάσεις είναι η αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων λόγω συνταξιοδότησης θέσεων στα νοσοκομεία-ΚΥ, η διασφάλιση της μόνιμης εργασιακής προοπτικής των συμβασιούχων, ένα πολυετές πλάνο τουλάχιστον 15.000 μόνιμων προσλήψεων στο ΕΣΥ και, κυρίως, μια σοβαρή αναβάθμιση των συνθηκών αμοιβής, εργασίας και εκπαίδευσης στο σύστημα, με νέο πλαίσιο κινήτρων προσέλκυσης γιατρών σε άγονες περιοχές και ειδικότητες.