Για τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουν όσοι νοσήσουν ταυτόχρονα με το ιό της γρίπης και με τον κορονοϊό, μίλησε στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου, η πρόεδρος της Ενθικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. Επικαλούμενη μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο η οποία έγινε στην αρχή της επιδημίας, όταν ακόμη κυκλοφορούσε ο ιός της γρίπης, η συν-λοίμωξη αυξάνει τη θνητότητα κατά 20%.

Επιπλέον, διπλασιάζει και τον κίνδυνο να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη τα άτομα που νοσούν. Αναφερόμενη σε στοιχεία της ΗΔΙΚΑ για τον αντιγριπικό εμβολιασμό φέτος στη χώρα μας, είπε ότι παρότι συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του εμβολίου της γρίπης, μέχρι χθες είχαν γίνει περίπου μερικές χιλιάδες πάνω από 1 εκατομμύριο δόσεις, ένας αριθμός που υπολείπεται σαφώς από τον αντίστοιχο της προηγούμενης χρονιάς.

Η κ Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και σε μήνυμα ευαισθητοποίησης και επαγρύπνησης για τη γρίπη του ECDC που απευθύνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν περιπτώσεις λοίμωξης με τον τύπο του ιού της γρίπης Η3Ν2 στην Κροατία. Μία μορφή γρίπης, η οποία μοιάζει να είναι ιδιαίτερα σοβαρή για άτομα ηλικιωμένα. «Και γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση κρουσμάτων σε μία περιοχή του ευρωπαϊκού χώρου μπορεί σε όχι απόλυτα προβλέψιμο χρόνο, να έχει ως συνέπεια την παρουσία της γρίπης και σε άλλα γειτονικά κράτη», τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.