«Συνεργαζόμαστε, ενημερωνόμαστε, κερδίζουμε» είναι το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψωρίασης και ταυτόχρονα το μήνυμα των 125 εκατομμυρίων ασθενών με ψωρίαση παγκόσμια. Στη χώρα μας, ο αριθμός των ασθενών με ψωρίαση αγγίζει τους 223.000 περίπου δηλ. 2,5% του πληθυσμού, τόνισε ο κος Κώστας Λούμος κατά τη διάρκεια διαδικτυακής Συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το Σωματείο Υποστήριξης Ανθρώπων με Ψωρίαση «ΚΑΛΥΨΩ».

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας από την εταιρεία Leo, φέτος σε ασθενείς με ψωρίαση έδειξε ότι ο μέσος όρος του διαστήματος που χρειάζεται για τη διάγνωση αγγίζει τα 17 χρόνια ενώ ο μέσος όρος ηλικίας κατά τη διάγνωση είναι τα 37 έτη. Άλλα σημαντικά ευρήματα της πρόσφατης έρευνας έδειξε ότι 4 στους 10 ασθενείς έχουν πολύ σοβαρά συμπτώματα ,7 στους 10 ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή είτε βιολογικούς παράγοντες (13%) είτε αλοιφές για τοπική χρήση (44%) ενώ 3 στους 10 ασθενείς δεν λαμβάνουν καμία θεραπεία, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ.
Η μετάβαση στον χειμώνα εισάγει την εποχή του κρυολογήματος, της γρίπης και άλλων λοιμώξεων που δρουν επιβαρυντικά στην ψωρίαση, ανέφερε η Χαριτωμένη Βαβούλη, Δερματολόγος –

Αφροδισιολόγος (Επιμελήτρια Α΄, Α΄ Κλινική Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο «Α. ΣΥΓΓΡΟΣ»). Μερικοί ασθενείς με ψωρίαση αναφέρουν ότι οι διατροφικές τους συνήθειες μπορεί να επηρεάσουν το δέρμα τους. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων συνδέεται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων. Ορισμένα από αυτά είναι η ζάχαρη και γενικότερα οι επεξεργασμένες τροφές, ανέφερε ο Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος MSc, PhD, Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.