Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού τύπου ο εποχιακός ιός Rsv, φέτος διαδόθηκε στη χώρα δυο μήνες νωρίτερα απ΄ότι συνέβαινε στο παρελθόν. O εν λόγω ιός, γνωστός στους επιστήμονες, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα κυρίως σε νεογέννητα και παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, με πνευμονία και βρογχιολίτιδα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα La Repubblica, στη Ρώμη και στην Πάδοβα είκοσι έξι νεογέννητα έχουν εισαχθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Εξ αυτών, έξι έχουν μεταφερθεί στην μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η « πρόωρη», φετινή κυκλοφορία του συγκεκριμένου ιού, οφείλεται και στη χαλάρωση των μέτρων προστασίας που είχαν υιοθετηθεί για την COVID 19. Κυρίως, στο ότι έχει μειωθεί η χρήση της προστατευτικής μάσκας.

Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα, πάσχουν από νόσους του αναπνευστικού συστήματος ή από συγγενή καρδιοπάθεια. Προς το παρόν δεν έχει εγκριθεί κάποιο εμβόλιο και οι ειδικοί τονίζουν ότι το μόνο αποτελεσματικό όπλο είναι η πρόληψη, με συχνό πλύσιμο των χεριών, χρήση μάσκας, αλλά και χάρτινων μαντιλιών μιας χρήσεως.