Οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας της G20 προέβησαν σε ανακοίνωση για τη δημιουργία μιας Κοινής Ομάδας Δράσης Οικονομικών-Υγείας με στόχο τη βελτίωση του διαλόγου και της παγκόσμιας συνεργασίας την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα η ανακοίνωση που είδε το Reuters αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Δημιουργούμε μια Κοινή Ομάδα Δράσης Οικονομικών-Υγείας της G20 με στόχο τη βελτίωση του διαλόγου και της παγκόσμιας συνεργασίας για θέματα που σχετίζονται με την ετοιμότητα για την πρόληψη πανδημίας και την απάντηση σε αυτή, την προώθηση ανταλλαγής εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών, την ανάπτυξη ρυθμίσεων συντονισμού μεταξύ των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, την προώθηση συλλογικής δράσης, την αξιολόγηση και την αντιμετώπιση καταστάσεων υγειονομικής έκτακτης ανάγκης με διασυνοριακό αντίκτυπο και την ενθάρρυνση αποτελεσματικής διαχείρισης πόρων». Επιπλέον, οι αρμόδιοι Υπουργοί των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου δήλωσαν ότι κοινός στόχος είναι  το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί κατά της COVID-19 τους επόμενους οκτώ μήνες.

«Είναι βιολογική βεβαιότητα ότι κάποια στιγμή, θα εμφανιστεί κάποιος νέος ιός, τον οποίο απλούστατα δεν θα μπορούμε να περιορίσουμε», προειδοποίησε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Τόνισε δε για ακόμα μια φορά πως είναι ανάγκη η διεθνής κοινότητα να μάθει από την τρέχουσα πανδημία του νέου κορονοϊού, ώστε να προετοιμαστεί για την επόμενη. Χρειάζεται να ενισχυθεί ο Π.Ο.Υ, να εξασφαλισθεί περισσότερη «βιώσιμη χρηματοδότηση» και να εγκαθιδρυθεί νέος μηχανισμός χρηματοδότησης που θα εγγυάται ταχεία αντίδραση όταν ξεσπούν πανδημίες και καλύτερη αντιμετώπισή τους, δήλωσε.