Ο πρόεδρος της Ουγκάντα Γιουέρι Μουσεβένι, ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο του 2022 τα σχολεία της χώρας θα επαναλειτουργήσουν μαζί με την υπόλοιπη οικονομία. Τα σχολεία της Ουγκάντας παραμένουν κλειστά από το Μάρτιο του 2020, οπότε άρχισε και πανδημία, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη της χώρας βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μέχρι στιγμής έχουν χορηγηθεί μόνο τρία εκατομμύρια στον πληθυσμό τον 45 εκατομμυρίων.

Οι πολίτες της Ουγκάντας δεν έχουν δείξει, μέχρι αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερη προθυμία να εμβολιαστούν, παρόλο που ο Μουσαβένι υποστηρίζει ότι 4,7 εκατομμύρια εμβόλια βρίσκονται στη διάθεση της κυβέρνησης, με άλλες 23 δόσεις να αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους. Ο ίδιος σημείωσε ότι «μέχρι το τέλος Δεκέμβρη θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί 12 εκατομμύρια άνθρωποι», ανάμεσά τους και ευπαθείς ομάδες, υγειονομικοί και εκπαιδευτικοί.

Ήδη από τον περασμένο μήνα έχει αρθεί η πλειονότητα των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, παρόλο που τα σχολεία παραμένουν σε καθεστώς εγκατάλειψης για περίπου δύο χρόνια, ενώ η χώρα θρηνεί 3.000 θύματα από κορονοϊό.