Η χώρα μας, μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες ημέρες θα παραλάβει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα για τη διαχείριση της COVID -19, δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Όπως ανέφερε, τα εν λόγω σκευάσματα θα χορηγούνται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας. «Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη μηχανικού αερισμού και νοσηλείας στη ΜΕΘ.

Ωστόσο, η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων – όπως και τα αντιικά χάπια που επίσης αναμένουμε στις αρχές του έτους- δεν καταργούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού», δήλωσε η κ. Γκάγκα. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την έγκαιρη πρόσβαση των ασθενών με καρκίνο σε καινοτόμες θεραπείες η αν. Υπουργός Υγείας είπε τα εξής: «Προσπαθούμε να είμαστε γρήγοροι στην εισαγωγή νέων θεραπειών, μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες που ακολουθούνται από τον ΕΟΦ και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα είμαστε πιο γρήγοροι από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως για παράδειγμα η πεμετρεξέδη, ένα φάρμακο για τον καρκίνο του πνεύμονα, που οι ασθενείς στη χώρα μας έλαβαν πολύ νωρίτερα από ότι οι ασθενείς στη Βρετανία. Σε κάθε περίπτωση τα θεραπευτικά πρωτόκολλα διασφαλίζουν ότι κάθε ασθενής που πραγματικά έχει ανάγκη λαμβάνει τα φάρμακα που χρειάζεται, ενώ παράλληλα αποτρέπεται η άσκοπη σπατάλη πόρων, την οποία πληρώνουμε όλοι μας».