Στην παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστημίων «Best Global University Ranking 2022που αποτελεί μία από τις επτά πιο σημαντικές κατατάξεις παγκοσμίως, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται στη θέση 260 μεταξύ των 1750 Πανεπιστημίων, και στην 1η θέση μεταξύ των δέκα (10) Ελληνικών Ιδρυμάτων που βρίσκονται στην εν λόγω κατάταξη. Επιπροσθέτως καταλαμβάνει την 46η θέση παγκοσμίως στο επιστημονικό πεδίο – ερευνητικό αντικείμενο των «μεταδοτικών ασθενειών». Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΕΚΠΑ κατέχει τη 111η θέση μεταξύ των 638 Πανεπιστημίων που συμπεριλήφθηκαν στην αξιολόγηση.

Από το σύνολο των πανεπιστημίων που δραστηριοποιούνται παγκοσμίως, επιλέχθηκαν αρχικά 1849 Πανεπιστήμια με την τελική συνολική κατάταξη των 1750 καλύτερων Πανεπιστημίων να καλύπτει ένα εύρος 90 χωρών. Η εν λόγω κατάταξη λαμβάνει δεδομένα από την εταιρεία Thomson Reuters. Οι συγκεκριμένες επιδόσεις αποδεικνύουν την όλο και μεγαλύτερη αναγνώριση του ΕΚΠΑ ως σημαντικού παγκόσμιου ερευνητικού ιδρύματος.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι στον συγκεκριμένο πίνακα κατάταξης το ΕΚΠΑ εμφανίζεται σε υψηλές θέσεις παγκοσμίως σε είκοσι (20) επιμέρους επιστημονικά πεδία και αντικείμενα. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αναφερθεί ότι σε ένα από αυτά κατατάσσεται στο top50 παγκοσμίως (Μεταδοτικές Ασθένειες) ενώ σε δύο εξ αυτών στο top 100 των Πανεπιστημίων (Καρδιολογία και Ανοσολογία). Στο top 10 της Κατάταξης βρίσκονται οκτώ Πανεπιστήμια από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και δύο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και ακολουθούν άλλα δύο Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, το ΜΙΤ και το Στάνφορντ. Στην πέμπτη θέση συναντάμε το πρώτο ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αυτό της Οξφόρδης και στην 7η θέση το Cambridge.

nbΣτην 16η θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο του Τορόντο του Καναδά. Στην 25η θέση εντοπίζεται το πρώτο Πανεπιστήμιο από την Αυστραλία αυτό της Μελβούρνης, ενώ αντίστοιχα το πρώτο Ασιατικό Πανεπιστήμιο είναι το Κινέζικο Tsinghua στην 26η θέση. Η Αφρικανική Ήπειρος εκπροσωπείται από 54 Πανεπιστήμια με πρώτο από αυτά το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν το οποίο βρίσκεται στην 109η θέση.