Η Ινδονησία αποτελεί την πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο της Novavax κατά της COVID-19, όπως ανακοίνωσε χθες η αμερικανική εταιρία. Θα παράγεται από το Serum Institute of India (SII) και η εμπορική του ονομασία θα είναι Covovax. Το εμβόλιο αυτό χρησιμοποιεί μια διαφορετική τεχνολογία από εκείνες των εμβολίων που έχουν ήδη εγκριθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα «εμβόλιο υπομονάδας», όπως λέγεται, με βάση πρωτεΐνη που προκαλεί ανοσοαπόκριση, χωρίς ιό. Μπορεί να αποθηκευτεί σε μια θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, κάτι μπορεί να διευκολύνει τη διανομή του, κυρίως σε λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες.

«Αυτή η πρώτη έγκριση του εμβολίου της Novavax κατά της COVID-19 δείχνει τη δέσμευσή μας για δίκαιη παγκόσμια πρόσβαση, και θα καλύψει μια ζωτική ανάγκη για την Ινδονησία, η οποία ως η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, συνεχίζει να εργάζεται προκειμένου να παρέχει αρκετά εμβόλια στον πληθυσμό της», αναφέρει σε μια ανακοίνωση ο Στάνλεϊ Έρκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας. Οι πρώτες παραδόσεις αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως, προστίθεται στην ανακοίνωση. Η Novavax ανακοίνωσε παράλληλα ότι κατέθεσε αίτηση για χορήγηση άδειας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και στον Καναδά και προβλέπει να καταθέσει αίτηση για χορήγηση άδειας στις Ηνωμένες Πολιτείες «μέχρι το τέλος του χρόνου».

Τον Ιούνιο, η εταιρεία είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών σε περίπου 30.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Μεξικό, που έδειξαν αποτελεσματικότητα 90,4% κατά της ασθένειας, και 100% στις σοβαρές έως μέτριες περιπτώσεις.

Η Ινδονησία επλήγη σκληρά από την πανδημία της COVID-19. Η Τζακάρτα είχε επιβάλει αυστηρούς περιορισμούς στις πιο πληγείσες περιοχές κλείνοντας τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις και περιορίζοντας δραστικά τις μετακινήσεις.