Με τα κρούσματα του κορονοϊού να ααυξάνονται καθημερινά στη χώρα μας, η πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ έχει γίνει ασφυκτική, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας, η πληρότητα των ΜΕΘ αγγίζει το 100%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 βρίσκονται επί ημέρες σε απλούς θαλάμους, περιμένοντας να αδειάσει μια κλίνη ΜΕΘ.

Για χθες Δευτέρα, ο κ. Γιαννάκος κατήγγειλε πως η εφημερία του ΑΧΕΠΑ ξεκίνησε με 5 διασηλωμένους σε απλούς θαλάμους, ενώ οι 15 κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες και δεν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης νέων θέσεων, λόγω έλλειψης προσωπικού. Αναλυτικότερα, με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής: Στο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ.

Το ίδιο ισχύει και τα νοσοκομεία «Άγιος Δημήτριος», «Παπαγεωργίου» και ΑΧΕΠΑ. Στο «Ιπποκράτειο» είναι επίσης καλυμμένες και οι 15 κλίνες ΜΕΘ, ενώ στο χώρο των χειρουργείων φιλοξενούνται 6 διασωληνωμένοι ασθενείς. Στα νοσοκομεία της Αττικής η κατάσταση φαίνεται να είναι κατά τι καλύτερη ωστόσο επίσης πολύ επιβαρυμένη. Στο ΝΙΜΙΤΣ δεν υπάρχει κενή κλίνη ΜΕΘ. Στο «Σισμανόγλειο» υπάρχουν 3 κενές κλίνες ΜΕΘ. Στο «Αγία Όλγα» μία (1), στο ΚΑΤ 13 κενές κλίνες ΜΕΘ, στο «ΣΩΤΗΡΙΑ» 4 κενές κλίνες ΜΕΘ, στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» δεν υπάρχει καμία κενή κλίνη. Στο «Ιπποκράτειο» υπάρχει μία (1) κενή κλίνη, στο «Θριάσιο» επίσης μία (1), και στο «Αττικόν» 10 κενές κλίνες.