Μία νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε χθες στο ουκρανικό κοινοβούλιο, προβλέπει βαριά πρόστιμα και ποινές για τους πολίτες που εν γνώσει τους χρησιμοποιούν ή κατασκευάζουν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19. Συγκεκριμένα, η νέα νομοθεσία προβλέπει ακόμα και ποινές φυλάκισης σε κάποιες περιπτώσεις. Στην Ουκρανία, λόγω έλλειψης εμβολίων, η εμβολιαστιακή κάλυψη καθυστέρηση. Ωστόσο, παρότι σήμερα, τα εμβόλια κατά της COVID-19, υπάρχουν πολλοί πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι, λόγω της δυσπιστίας που υπάρχει για την ασφάλειά τους.

Η κυβέρνηση της χώρας έχει καταστήσει υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους και στις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες» ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου, μόνο εμβολιασμένα άτομα ή όσοι διαθέτουν αρνητικά αποτελέσματα τεστ COVID επιτρέπονται να εισέλθουν σε εστιατόρια, γυμναστήρια και μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε μια άνθηση της μαύρης αγοράς πλαστών πιστοποιητικών και η αστυνομία έχει ανοίξει εκατοντάδες ποινικές υποθέσεις σε όλη τη χώρα.
«Η μη λογοδοσία για τέτοιες παράνομες πράξεις δημιουργεί συνθήκες για περαιτέρω… πλαστογράφηση εγγράφων», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βίκτορ Λιάσκο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Βουλής, προσθέτοντας ότι αυτά τα αδικήματα «συνιστούν άμεση απειλή για τη ζωή και την υγεία των πολιτών της Ουκρανίας».