Για «πανδημία των ανεμβολίαστων» έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν, απευθύνοντας έκκληση για εμβολιασμό κατά της COVID-19, στους Γερμανούς πολίτες. «Το 4ο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, με μεγάλη ορμή», δήλωσε και ζήτησε από όλους να δείξουν αίσθημα ευθύνης και αλληλεγγύης. «Αν όλοι εμβολιαστούν και ακολουθούμε τους κανόνες, μπορούμε να σώσουμε πολλές ζωές.

Όσο περισσότεροι εμβολιαστούν, τόσο λιγότεροι θα βρεθούν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», τόνισε. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ αναφέρθηκε σε «τρομακτικούς αριθμούς» κρουσμάτων. Οι δύο αξιωματούχοι τάχθηκαν υπέρ του αποκλεισμού των ανεμβολίαστων από συγκεκριμένες δραστηριότητες, ειδικά για τις περιοχές έξαρσης του κορονοϊού.

«Το 4ο κύμα εξελίσσεται ακριβώς όπως το φοβόμασταν και, αν δεν κάνουμε κάτι για αυτό, θα μας φέρει πολύ πόνο», είπε ο κ. Βίλερ και τάχθηκε υπέρ της όσο το δυνατόν ευρύτερης εφαρμογής της ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους και δραστηριότητες μόνο για εμβολιασμένους και αναρρώσαντες (Κανόνας 2G) , με αυστηρό έλεγχο των σχετικών πιστοποιητικών. Ο Κανόνας 3G (που επιτρέπει την πρόσβαση και σε όσους προσκομίζουν πρόσφατο αρνητικό τεστ) «μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά ακόμη περισσότερο τον περιορίζει ο Κανόνας 2G», δήλωσε ο επικεφαλής του «Ρόμπερτ Κοχ» και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντικό η συμμόρφωση προς τους κανόνες να είναι τεκμηριωμένη και ελεγμένη». Όπως ανέφερε μάλιστα, «κατά τον τελευταίο χειμώνα της πανδημίας», πρέπει ο κόσμος να τηρήσει με πειθαρχία τους κανόνες.