Στην ιδιαιτερότητα του προγράμματος «Σπυρος Δοξιάδης», ένα μεγάλο μέρος του οποίου αφορά στις προληπτικές εξετάσεις αναφέρθηκε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ημερίδας της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19».
Όπως διευκρίνισε, η ιδιαιτερότητα αυτού του προγράμματος είναι ότι δεν πρόκειται για απλή συνταγογράφηση, η οποία γινόταν ούτως ή άλλως: «Η ειδοποιός διαφορά είναι ότι εκμεταλλευόμαστε μία πολύ καλή πρακτική που δημιουργήθηκε και έχει να κάνει με τα εμβόλια», που είναι η αποστολή μηνύματος SMS, με την οποία θα καλείται ο πολίτης να κάνει την προληπτική εξέταση.
Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν πιλοτικά από το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το ίδιο το SMS θα διαμορφώνει και τις συνθήκες του παραπεμπτικού, ώστε να γνωρίζει ο πολίτης ότι μπορεί να κάνει μία προληπτική εξέταση και να πάει να την εκτελέσει με έναν συγκεκριμένο τρόπο και στις δημόσιες και στις ιδιωτικές δομές. Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, η Πολιτεία προσεγγίζει και κατευθύνει τον πολίτη.
Όπως εξήγησε, οι προληπτικές εξετάσεις πρέπει να έχουν και ένα επόμενο στάδιο. Η ανταπόκριση σε αυτές θα δημιουργήσει ένα ισχυρό μητρώο πιθανοτήτων, οι οποίες υπάρχουν για μετέπειτα νόσηση ή νόσηση στο πρώτο βαθμό, που θα ωφελήσει τον ίδιο τον ασθενή. Κρίνεται, επίσης, πολύ σημαντική η διάγνωση και θεραπεία σε πρώιμο στάδιο. Αναφερόμενος στα φάρμακα που απαιτούνται, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως οι προληπτικές εξετάσεις θα οδηγήσουν σε εξορθολογισμό της χρήσης και της δαπάνης.Σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τις συγκεκριμένες εξετάσεις, οι ασθενείς θα λαμβάνουν τις καινοτόμες θεραπείες όταν πραγματικά τις χρειάζονται. «Ευελπιστούμε ότι με την πρόληψη, την ιχνηλάτηση, αλλά και τη φαρμακευτική αντιμετώπιση θα έχουμε μία συνολική εικόνα της Υγείας», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.