«Η πανδημία ενίσχυσε την εγραμματοσύνη γύρω από κρίσιμες έννοιες όπως είναι η Δημόσια Υγεία και ανέδειξε το αίτημα για μία ‘νέα δημόσια υγεία’, η οποία θα εδράζεται στα πυρηνικά στοιχεία της ισότητας, της διατομεακότητας και της αποτρεπτικής παρέμβασης στους μείζονες παράγοντες κινδύνου’, δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, κατά την παρέμβασή του στην Ημερίδα της Διαρκούς Επιτροπής Διαρκούς Κοινωνικών Υποθέσεων με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19».

«Δημόσια υγεία δεν είναι μόνο ο υγιεινός τρόπος ζωής» υπογράμμισε ο κ Ξανθός για να αναφερθεί εμφατικά στους κοινωνικούς προσδιοριστές στην υγεία λέγοντας: «υπάρχει η ανεργία, φτώχεια, οι ανισότητες, το εισόδημα, η εργασιακή επισφάλεια, το περιβάλλον, η έκθεση σε βλαπτικούς παράγοντες» και γι’ αυτό απαιτείται μια ολιστική και διατομεακή προσέγγιση με συνέργειες Υπουργείων και Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αναφερόμενος στα προγράμματα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο που εξήγγειλε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, είπε ότι είναι θεσμοθετημένα από το 2018 και πρόσθεσε:

«Θα είχε αξία να δοθεί το όνομα της Φώφης Γεννηματά στο ‘Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών’, το οποίο θεσμοθετήθηκε με τη συμβολή τόσο των επιστημόνων ογκολόγων όσο και των οργανώσεων των ασθενών και συνιστά μια ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση, μία ομπρέλα δημόσιων πολιτικών, η οποία καλύπτει το φάσμα από την πρόληψη του καρκίνου μέχρι τη φροντίδα τελικού σταδίου και πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα».

Τέλος, ο πρ. Υπ. Υγείας, μίλησε για το ζήτημα της επένδυσης περισσότερων πόρων στην Υγεία, σε σύγκλιση με τον μέσο όρο της Ευρώπης ως προς τις δημόσιες δαπάνες υγείας, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι ενός νέου δημοσίου συστήματος υγείας και μίας νέας δημόσιας υγείας.