Ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική για τα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για την επέκταση της χρήσης του εμβολίου COVID-19 των BioNTech/Pfizer (Comirnaty), σε παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Διευκρίνισε δε ότι ότι για τα παιδιά από 5 έως 11 ετών, η δόση του εμβολίου αντιστοιχεί στο 1/3 της συνολικής δόσης που έχει εγκριθεί για τους ενήλικες.

Πρόσθεσε ότι ο ΕΜΑ αξιολογεί τα οφέλη και τους κινδύνους για τον εμβολιασμό των παιδιών και πως τα στοιχεία και οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι, αν και σε πολύ χαμηλότερο βαθμό σε σχέση με τους ενήλικες, και τα παιδιά μπορεί να νοσήσουν σοβαρά. Σχετικά με τις αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων, που προς το παρόν αφορούν κυρίως άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μόλυνση με κορονοϊό, είπε ότι το πιθανότερο είναι ότι σύντομα θα αφορούν όλο τον πληθυσμό.

Για τα φάρμακα κατά του κορονοϊού, ο επικεφαλής του ΕΜΑ δήλωσε ότι οχτώ θεραπείες βρίσκονται υπό την αξιολόγηση του Οργανισμού εκ των οποίων οι πέντε είναι σε προχωρημένο στάδιο. Τουλάχιστον 3 θεραπείες αναμένεται να εγκριθούν έως το τέλος του έτους, ίσως πριν από το τέλος Νοεμβρίου, πρόσθεσε. Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα πρέπει να συνιστάται ο εμβολιασμός κατά της COVID19 στις έγκυες γυναίκες, ο Μ. Καβαλέρι απάντησε θετικά, λέγοντας ότι είναι ξεκάθαρο ότι και οι έγκυες κινδυνεύουν να προσβληθούν από τη νόσο, ενώ μια σειρά από μελέτες δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA είναι ασφαλή και για τις εγκύους, ιδιαίτερα όταν ο εμβολιασμός γίνεται κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο της κύησης.