Πολυετής έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από τον οργανισμό Cancer Research UK, κατάληξε στο συμπέρασμα ότι οι νέες γυναίκες, που έχουν εμβολιαστεί στην εφηβεία τους με ένα παλαιότερο εμβόλιο κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) της GlaxoSmithKline το Cervarix, εμφανίζουν έως και 87% μικρότερο κίνδυνο να νοσήσουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Η έρευνα, εξέτασε μητρώα της περιόδου Ιανουαρίου 2006 με Ιούνιο 2019 που αφορούσαν γυναίκες οι οποίες είχαν εξεταστεί για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε ηλικίες από 20 ως 64 ετών, περιλαμβανομένων γυναικών που είχαν εμβολιαστεί με το σκεύασμα Cervarix αφότου έγινε διαθέσιμο το 2008. Κατά τη διάρκεια των σχεδόν 13 αυτών χρόνων περίπου 28.000 διαγνώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και 300.000 διαγνώσεις μιας προκαρκινικής κατάστασης, που αποκαλείται ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου ή CIN3, καταγράφηκαν στην Αγγλία, όπως προέκυψε από τα στοιχεία.

Σε ηλικία περίπου 20 ετών, οι γυναίκες εκείνες που είχαν εμβολιαστεί σε ηλικία 12 με 13 ετών, εμφάνισαν ποσοστά νόσησης από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας κατά 87% χαμηλότερα σε σχέση με τις ανεμβολίαστες, οι οποίες είχαν υποβληθεί σε εξέταση για να διαπιστωθεί η κακοήθεια. Το ποσοστό εμφάνισης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου ήταν 62% χαμηλότερο όταν το εμβόλιο είχε χορηγηθεί σε έφηβες ηλικίας από 14 ως 16 ετών και μειωμένο κατά 34% σε γυναίκες εμβολιασμένες στην ηλικία 16 με 18, σύμφωνα με δημοσίευμα της επιστημονικής επιθεώρησης The Lancet. Τα ποσοστά μιας προκαρκινικής κατάστασης μειώθηκαν κατά 97% στις περιπτώσεις που τα εμβόλια χορηγήθηκαν σε ηλικίες 12 με 13, διαπίστωσε η έρευνα.