Σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος, οι αμερικανικές επιχειρήσεις που δεν θα έχουν εμβολιάσει το σύνολο εργαζομένων τους κατά της COVID-19, μέχρι τις 4 Ιανουαρίου του 2022, θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά πρόστιμα.

Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα που προβλέπονται φθάνουν έως 13.653 δολάρια για κάθε παραβίαση του διατάγματος και τα 136.532 για κάθε υπάλληλο που παραβαίνει την εντολή. Το διάταγμα βασίζεται στους κανόνες που εξέδωσε o ομοσπονδιακός Οργανισμός για την Εργασιακή Υγεία και Ασφάλεια (OSHA) και υπερισχύει όλων των πολιτειακών νόμων που μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Πρώτη διορία για τις επιχειρήσεις είναι η 5η Δεκεμβρίου, καθώς θα πρέπει έως τότε να έχουν ενημερώσει τους εργαζόμενους ότι θα τους δοθεί χρόνος ώστε να εμβολιαστούν, ενώ μέχρι να γίνει ο πλήρης εμβολιασμός, θα πρέπει να φορούν μάσκες. Το εν λόγω διάταγμα αφορά περίπου 84 εκατ. εργαζόμενους που θα πρέπει να συμμορφωθούν με την απόφαση. Μεταξύ αυτών είναι 17 εκατομμύρια υγειονομικοί. Με άλλο διάταγμα, οι εργολαβικοί συνεργάτες του αμερικανικού δημόσιου τομέα υποχρεούνται να έχουν εμβολιαστεί έως τις 8 Δεκεμβρίου.