Στοιχεία για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ και στα νοσοκομεία της χώρας που βρίσκονται σε μεγάλη πίεση λόγω του μεγάλου αριθμού των νέων κρουσμάτων που σε κάποιες περιοχές έχουν πενταπλασιαστεί, έδωσε χθες η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπουργείου.

Ανέφερε πως τον Σεπτέμβριο του 2019 στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ (Αττική) υπήρχαν 159 κρεβάτια ΜΕΘ, τα οποία σήμερα είναι 374 (189 COVID) και στην 3η ΥΠΕ (Μακεδονία) ήταν 71 και τώρα 124 (94 CoViD). Στα νοσοκομεία της 4ης ΥΠΕ (Μακεδονία – Θράκη) ήταν 70 και έχουν γίνει 135 (74 COVID) και στην 5η ΥΠΕ (Θεσσαλία) έφτασαν από 81 στα 95 (25 COVID). «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι, εκτός κυρίων Μονάδων αλλά σε Μονάδες Χειρουργείων, δηλαδή σε κανονικά κρεβάτια με κανονικούς αναπνευστήρες», δήλωσε η κ. Γκάγκα, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανείς διασωληνωμένος σε ράντζο». Τόνισε για κόμα μια φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων και των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι και επανέλαβε την  ανάγκη οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να εμβολιάζονται.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στη σημαντική επιδείνωση του  επιδημιολογικού φορτίου της χώρας τις τελευταίες δύο εβδομάδες . Όπως ανέφερε, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 60% το τελευταίο δεκαπενθήμερο ενώ ο μέσος κυλιόμενος αριθμός των επτά ημερών ανέρχεται στο ρεκόρ των 4.621 νέων κρουσμάτων ανά μέρα. Τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια έχουν ξεπεράσει τις 35.000 ασθενείς.

Οι εισαγωγές έχουν αυξηθεί κατά 35% τις τελευταίες δυο βδομάδες με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων εισαγωγών του επταημέρου να φτάνει στις 300 εισαγωγές την μέρα.

«Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου έχουμε 3.000 ασθενείς που νοσηλεύονται στην χώρα μας λόγω κορονοϊού»,  είπε η κ. Παπαευαγγέλου, ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπερνούν τους 400.

Για την ηλικιακή κατανομή των νέων κρουσμάτων είπε ότι παραμένει σταθερή, με το 25% να αφορά παιδιά σχολικής ηλικίας, το 30% ηλικίες μεταξύ 35 και 55 ετών, ενώ δεν παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων στους νέους 18 έως 24 ετών.

Ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης εστιάστηκε στο πως κινείται η επιδημία στον υπόλοιπο κόσμο. «Είναι πλέον σαφές ότι η επιδημία σε παγκόσμια κλίμακα, μετά από περίπου 2 μήνες, σταμάτησε να συρρικνώνεται χωρίς να παρουσιάζει σημαντικά σημεία αύξησης», σημείωσε ο καθηγητής, ωστόσο όπως τόνισε στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται για 6η εβδομάδα στη σειρά.

Επιδείνωση μεγαλύτερη από 30%, παρατηρείται σε 16 χώρες, ενώ σημαντική βελτίωση, δηλαδή πάνω από 10% παρατηρήθηκε σε 8 μόνο χώρες,  μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο η Σερβία, η Μολδαβία και η Ρουμανία.

Για τη συνολική παγκόσμια εικόνα ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι εμφανίζει σταθεροποίηση, εξαιτίας της συρρίκνωσης της επιδημίας στο νότιο ημισφαίριο και της επιδείνωσης στο βόρειο ημισφαίριο, που ωστόσο το βόρειο ημισφαίριο, προς το παρόν, έχει υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη από ότι το νότιο ημισφαίριο. Η κατάσταση στην Ευρώπη φαίνεται ότι επιδεινώνεται με τρόπο ελεγχόμενο και διαχειρίσιμο στις χώρες με ικανοποιητικά επίπεδα εμβολιασμού.