«Αν δεν φροντίσουμε τώρα τον Διαβήτη, τότε πότε;» είναι το μήνυμα της ενημερωτικής εκστρατείας για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη (14 Νοεμβρίου). H ενημερωτική εκστρατεία, της ΕΔΕ, για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021, περιλαμβάνει ένα video (διάρκειας 40”), το οποίο θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα, μετά την έγκριση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ) καθώς και ενημερωτικό υλικό (θεματικές αφίσες, εκπαιδευτικός οδηγός Εκστρατείας για τον Διαβήτη), το οποίο θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της ΕΔΕ, https://www.ede.gr/

Πρωταγωνιστής του spot και «πρεσβευτής» της ενημερωτικής εκστρατείας της ΕΔΕ είναι ο ηθοποιός Νίκος Κουρής, ο οποίος με τρόπο άμεσο και παραστατικό μεταφέρει το μήνυμα « Αν δεν φροντίσουμε τώρα το Διαβήτη, τότε πότε; Ζητάμε τη βοήθεια του γιατρού μας, ακολουθούμε την αγωγή μας και έναν υγιεινό τρόπο ζωής και φυσικά κάνουμε το εμβόλιο» καθώς και ο ίδιος ζει με τον Διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των 13 ετών.

Στις χρόνιες επιπλοκές και τη σημασία της σωστής διαχείρισης, αναφέρθηκε ο Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και ΓΓ Γραμματέας της ΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακρυλάκης στη σχετική συνέντευξη τύπου. «Ο ΣΔ είναι μια ύπουλη νόσος, καθώς μπορεί να προκαλέσει μικρο- & μακρο-αγγειακές επιπλοκές και να βλάψει ζωτικά όργανα. Οι χρόνιες επιπλοκές του ΣΔ αποτελούν τον μεγαλύτερο κίνδυνο της νόσου, καθώς μεταξύ άλλων διπλασιάζει έως τετραπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Το ευχάριστο είναι ότι οι επιπλοκές αποτρέπονται με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου, όπως και με τη ρύθμιση των άλλων παραγόντων κινδύνου – συνοδών καταστάσεων (υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, παχυσαρκία, διακοπή καπνίσματος), τόνισε.