Την ανάγκη να υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας στις όποιες αλλαγές σχεδιάζει η κυβέρνηση όσον αφορά την αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους στον τομέα της Υγείας, ώστε να μην υπάρξει μετακύλιση του κόστους στον πολίτη, τόνισε ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε συζήτηση με θέμα τη φαρμακευτική πολιτική αλλά και τις ανάγκες των ασθενών από το νέο σύστημα υγείας, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, για αξιόλογηση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ παρόχων, επεσήμανε ότι με την είσοδο των «ποιοτικών κριτηρίων» υπάρχεει κίνδυνος να έχουμε ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς. Ο Υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση των παρόχων θα γίνει με αντικειμενικά κριτήρια και ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση για επιπλέον οικονομική επιβάρυνση των ασθενών.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας Κυριάκος Σουλιώτης, σημείωσε ότι όλοι συμφωνούν για τους ποιοτικούς δείκτες, «αλλά με τον βλέμμα στον πολίτη», τονίζοντας ότι οι έλληνες ασθενείς δεν αντέχουν να επιβαρυνθούν «ούτε ένα ευρώ». Ο καθηγητής επεσήμανε επίσης την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των ασθενών στο Σύστημα Υγείας και ότι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η θεσμοθέτηση της συμμετοχής τους στη λήψη αποφάσεων. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ειδικός Καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Βοστόνης Άγης Τσουρός, δήλωσε ότι πλέον, ο εκδημοκρατισμός της Υγείας είναι παγκόσμια απαίτηση.