Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ότι στις ΗΠΑ, πάνω από 900.000 παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, από τότε που ξεκίνησε στη χώρα η εκστρατεία εμβολιασμού αυτής της ηλικιακής ομάδας πριν από μια εβδομάδα.

Εκτίμησε επίσης ότι οι ρυθμοί θα επιταχυνθούν τις επόμενες βδομάδες, αφού έχουν ήδη κλειστεί 700.000 ραντεβού για εμβολιασμό στα φαρμακεία. Εκτός από τα φαρμακεία, εμβόλια μπορούν να χορηγούνται από ορισμένους παιδιάτρους, σε νοσοκομεία παίδων ή σε εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για αυτή τη νέα καμπάνια. Συνολικά έχουν προγραμματιστεί 20.000 τοποθεσίες εμβολιασμού για παιδιά, υπενθύμισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας αριθμούν 28 εκατομμύρια. Το εμβόλιο της Pfizer που χρησιμοποιείται, χορηγείται σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση τριών εβδομάδων, όπως και στις λοιπές ηλικιακές ομάδες. Αλλά η δόση έχει προσαρμοστεί σε 10 μικρογραμμάρια, σε σύγκριση με τα 30 μικρογραμμάρια που χορηγείται στις μεγαλύτερες ομάδες.

«Ακόμα κι αν τα παιδιά είναι πιο ανθεκτικά απέναντι σε αυτόν τον ιό από όσο οι ενήλικες, συνεχίζουν να διατρέχουν κίνδυνο», τόνισε η Ροσέλ Ουαλένσκι, διευθύντρια των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC), της κύριας ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας της χώρας. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να καταγράφουν κατά μέσο όρο 73.000 νέα κρούσματα Covid-19 την ημέρα και περίπου 1.000 θανάτους ημερησίως.