Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής, η Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής τονίζει την απαραίτητη και σημαντική θέση του Παθολογοανατόμου στην ιατρική επιστήμη και τον αδιαμφισβήτητο ρόλο τους στην πρόληψη, πρώιμη ανίχνευση, διάγνωση και θεραπεία πολλών σημαντικών νοσημάτων, καλοήθων και κακοήθων. Εξετάζοντας την ασθένεια στη βάση της, τον ιστό, από μικρές βιοψίες και μικρά ή μεγάλα χειρουργικά παρασκευάσματα, σε στενή συνεργασία με τους Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, θέτει την τελική διάγνωση και παρέχει σημαντικές πληροφορίες, τους λεγόμενους προβλεπτικούς και προγνωστικούς δείκτες, για την επιλογή της καταλληλότερης, στοχευμένης, εξατομικευμένης για τον κάθε ασθενή θεραπείας, αλλά και για την πρόγνωση της νόσου.

Μελέτες έχουν δείξει, ότι οι Παθολογοανατόμοι παρέχουν μέχρι και το 70% των διαγνώσεων, ενώ ξοδεύουν μόνο το 2% των παγκόσμιων εξόδων για την υγεία. Στις μέρες μας, σημαντική είναι η συμβολή της ειδικότητας και στην πανδημία COVID-19. Μέσα από το μικροσκόπιό τους οι Παθολογοανατόμοι ανίχνευσαν ιικά σωματίδια του ιού στα προσβεβλημένα κύτταρα, μελέτησαν και κατέγραψαν τις βλάβες, που προκαλεί ο ιός στους πνεύμονες και στα άλλα όργανα και άνοιξαν το δρόμο για την κατανόηση της νόσου και την κατάλληλη αντιμετώπισή της.

Είναι από τις ειδικότητες που εξελίσσονται ταχύτατα, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία και διευρύνοντας τα πεδία της: Μοριακή Παθολογική Ανατομική, Ψηφιακή Παθολογική Ανατομική, Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ σε αυτή στηρίζεται μεγάλο μέρος της έρευνας στην Ιατρική. Ωστόσο στη χώρα μας, ο αριθμός των παθολογοανατόμων λόγω συνταξιοδοτήσεων, ελαττώνεται, ενώ λίγοι γιατροί επιλέγουν, πλέον, την ειδικότητα αυτή. Αυτό έχει οδηγήσει τα Εργαστήρια της Παθολογικής Ανατομικής εδώ και αρκετό καιρό, σε οριακή κατάσταση λειτουργίας.