Ο πρωθυπουργός της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ ανακοίνωσε σε χθεσινή συνέντευξη τύπου, ότι η κυβέρνηση του σχεδιάζει να επιβάλει lockdown τους ανεμβολίαστους πολίτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αυστριακής στατιστικής υπηρεσίας, το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων Αυστριακών φτάνει περίπου το 65% του πληθυσμού της Αυστρίας και είναι το χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της δυτικής Ευρώπης, εκτός από το μικρό Λιχτενστάιν, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων ECDC.

Παράλληλα, ο αριθμός ημερήσιων λοιμώξεων κινείται σε επίπεδο ρεκόρ και η πίεση στις ΜΕΘ αυξάνεται ολοένα. «Σύμφωνα με το σχέδιο, απέχουμε πράγματι λίγες μέρες μέχρι να επιβληθεί το lockdown για τα μη εμβολιασμένα άτομα», είπε ο Αυστριακός, χαρακτηρίζοντας το ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα «ντροπιαστικά χαμηλό». Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο σταδιακής επιβολής μέτρων που εγκρίθηκε τον Σεπτέμβριο, μόλις το 30% των κλινών ΜΕΘ θα γεμίσει με ασθενείς με Covid-19, τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού θα τεθούν σε lockdown, με περιορισμούς στις καθημερινές μετακινήσεις τους.

Ήδη η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει στους μη εμβολιασμένους την είσοδο σε εστιατόρια, θέατρα, τελεφερίκ σε χιονοδρομικά κέντρα και την πρόσβαση σε υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας, όπως τα κομμωτήρια. Αν εφαρμοστεί το lockdown αποκλειστικά για ανεμβολίαστους, σύμφωνα με τον Σάλενμπεργκ, κανείς εξ αυτών «δεν θα μπορεί να φύγει από το σπίτι του εκτός αν πρόκειται να εργαστεί, να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης, να κάνει γυμναστική – δηλαδή ακριβώς αυτό που έπρεπε να υποστούμε όλοι το 2020».