Σε ανάρτησή του, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, εξηγεί γιατί το γεγονός ότι κάποιο εμβολιασμένοι νοσούν δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν αποτύχει. Επικαλούμενος την περίπτωση του Ισραήλ, τονίζει τα εξής: «Ας δούμε ένα στιγμιότυπο της καθημερινής καταγραφής των κρουσμάτων στο Ισραήλ και για την ακρίβεια την εικόνα της 9ης Νοεμβρίου. Τα στοιχεία από το Ισραήλ, επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια έχουν ισχυρή αποτελεσματικότητα έναντι του να κολλήσει κάποιος τον ιό.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των εμβολιασμένων που έχουν κάνει την 3η δόση, γύρω στο 90.2% – 95.9%, προστατεύονται από τη λοίμωξη. Αλλά ναι, μπορεί να δούμε έναν αυξημένο αριθμό θετικών τεστ PCR σε εμβολιασμένους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο (επειδή το τεστ βγήκε θετικό). Αν τελικά κάποιος κολλήσει δηλαδή, πως μπορεί να εξελιχθεί αυτό; Έχει αποτύχει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού; Όχι.
Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από τη σοβαρή λοίμωξη και την μετέπειτα επιπλοκή της υγείας τους και την εισαγωγή στο νοσοκομείο. Κοιτώντας πάλι τα στοιχεία από το Ισραήλ βλέπουμε πως η προστασία από τη σοβαρή λοίμωξη σε όσους διαγνώστηκαν θετικοί ήταν 79% – 100% σε όσους είχαν κάνει 2 δόσεις και 95.1% – 100% σε όσους είχαν κάνει 3 δόσεις. Και να έχουμε βέβαια στο νου μας, πως αυτή είναι η εικόνα την 9η Νοεμβρίου και δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες για το ιστορικό των ανθρώπων που κόλλησαν πέρα από την ηλικία τους. Τα στοιχεία από πολλές χώρες, δηλαδή μας δίνουν την ποσοτικοποίηση της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια στους εμβολιασμένους, αλλά και στην κοινότητα: δηλαδή πως μεταφράζεται ο μαζικός εμβολιασμός σε μείωση της διασποράς».