Στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας που εξακολουθεί να παραμένει δύσκολη, αναφέρθηκε η  καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά άλλο 50% μέσα στην τελευταία εβδομάδα και έτσι ο νέος κυλιόμενος αριθμός των νέων κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών έφτασε στις 6.781 νέα κρούσματα ανά ημέρα, σημείωσε η καθηγήτρια. Για το Σύστημα Υγείας, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι η πίεση θα αυξηθεί περαιτέρω καθώς η αύξηση των κρουσμάτων είναι εκθετική. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πλέον η πληρότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας σε όλη τη χώρα έχει φτάσει το 88%, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου η κατάσταση πλέον είναι ανάλογη με αυτή του Νοεμβρίου 2020, είναι 97%.

«Ο νέος επιδημιολογικός χάρτης που διαμορφώθηκε πριν από 2 μέρες από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής μας δίνει την εικόνα της μεγάλης διασποράς του ιού σε όλη την επικράτεια, αφού 24 από τις 75 περιφερειακές ενότητες είναι πια στο επίπεδο 5, δηλαδή στο βαθύ κόκκινο» είπε η καθηγήτρια. Σημαντική είναι η αύξηση και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, όπου αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 3.663 ασθενείς με Covid-19. Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε μια σημαντικές πληροφορία που προέκυψε από αυτή τη νέα έξαρση της επιδημίας. Από την ανασκόπηση όλων των επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται ότι το πιο κρίσιμο στοιχείο για την πορεία της πανδημίας στην  κάθε περιφερειακή ενότητα είναι η εμβολιαστική κάλυψη των ενηλίκων άνω των 60 ετών.

«Χαρακτηριστικά θα αναφέρω την εικόνα που εμφανίζουν οι περιοχές, όπως είναι το Ρέθυμνο και η Δυτική Αττική, όπου, ενώ, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλότερη από το μέσο όρο της επικράτειας, είναι μη ικανοποιητική και έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, δεν βλέπουμε σημαντική αύξηση των νοσηλειών και της θνητότητας. Αυτό εξηγείται γιατί στις περιοχές αυτές, η εμβολιαστική κάλυψη των ευάλωτων ανθρώπων άνω των 60 ετών είναι πολύ καλή.  Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι ο εμβολιασμός των ενηλίκων άνω των 60 ετών παίζει πρωταρχικό ρόλο για την πορεία της πανδημίας και την πίεση στο ΕΣΥ», δήλωσε η καθηγήτρια.