Διορία μέχρι το τέλος της εβδομάδας που διανύουμε έχουν οι ιδιώτες γιατροί να αποφασίσουν οικειοθελώς εάν θα συνδράμουν το ΕΣΥ, διαφορετικά ενεργοποιείται επίταξη την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ.

Η επίταξη θα ξεκινήσει από τη βόρεια Ελλάδα και θα αφορά συγκεκριμένες ειδικότητες. «Τα μέτρα επιτάξεων δεν είναι αρεστά, αλλά τα κίνητρα συμπεριλαμβάνουν υπερδιπλάσια χρήματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι για 2-3 μήνες θα πάει πίσω η ιδιωτική τους δουλειά, αλλά καλούμε ιδιώτες έστω και για μερική απασχόληση», είπε και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ αλλά το προσωπικό που απαιτείται εκεί. Κρίσιμη είναι η ενίσχυση στις εφημερίες, από τις ιδιωτικές κλινικές».

Αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας, ο κ. Πλεύρης διευκρίνισε ότι «όποια κενή κλίνη έχει ο ιδιωτικός τομέας και τη χρειάζεται το ΕΣΥ την παραλαμβάνει μέσω του ΕΚΑΒ που συνεχίζει να διαχειρίζεται το θέμα. Ήδη στη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία έχουμε βοήθεια με 400 κλίνες και στον συνολικό σχεδιασμό υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική για όποιον το επιθυμεί. Πάνω από 50 κλίνες ΜΕΘ παραμένουν κενές στην Αττική και μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε πλήρη κατάλογο κλινών που τυχόν θα χρειαστούμε στην Αθήνα».