Επιστήμονες στη Βρετανία ανακάλυψαν ένα νέο στόχο που θα μπορούσαν να έχουν στο μέλλον τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που δίνει ελπίδες για αποτελεσματικότερη ανοσία. Σήμερα, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στοχεύουν, στην πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, ωστόσο, οι ερευνητές στη Βρετανία κάνουν λόγο για πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης στοχεύοντας στις λεγόμενες “πρωτεΐνες αναπαραγωγής”, οι οποίες παίζουν ζωτικό ρόλο στα αρχικά στάδια πολλαπλασιασμού του ιού μέσα στο ανθρώπινο σώμα.
Με αυτό τον τρόπο, τα εμβόλια νέας γενιάς είναι πιθανό να μπορούν να καταστρέφουν αμέσως τον κορονοϊό προτού προκαλέσει εκτεταμένη λοίμωξη στον οργανισμό, κάτι που θα συμβάλει καθοριστικά στον περιορισμό της εξάπλωσης του. Μάλιστα, οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Μάλα Μαΐνι και τον δρα Λίο Σουάντλινγκ του Τμήματος Λοιμωξιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Nature», ευελπιστούν ότι η ανακάλυψη τους μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ενός «παν-εμβολίου» αποτελεσματικού εναντίον όλων των κορονοϊών, συμπεριλαβανομένων όσων προκαλούν κρυολογήματα.
Η ανακάλυψη βασίστηκε στη μελέτη ανθρώπων (υγειονομικών σε νοσοκομεία του Λονδίνου) που φάνηκε να μην αρρωσταίνουν καθόλου από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, παρόλο που εκτίθεντο συχνά σε αυτόν. Κάτι ανάλογο έχει διαπιστωθεί ότι συμβαίνει με κάποιους ανθρώπους, καθώς παρόλο που έχουν μολυνθεί όλα τα μέλη μιας οικογένειας, κάποιος παραμένει αλώβητος μέσα στο σπίτι. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι στην πραγματικότητα έχουν μια πολύ χαμηλού επιπέδου ασυμπτωματική λοίμωξη που δεν είναι ανιχνεύσιμη στα τεστ, η οποία όμως δημιουργεί αυξημένα επίπεδα Τ-κυττάρων ειδικά εναντίον του κορονοϊού, «καθαρίζοντας» έτσι άμεσα τον ιό.