Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Σακχαρώδη Διαβήτη, η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ), αναγνωρίζοντας ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι σημαντική απειλή για το καρδιαγγειακό σύστημα, προσπαθεί να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για μια νόσο που αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο της ανθρώπινης υγείας.
Στα στοιχεία που παραθέτει αναφέρεται ότι ο επιπολασμός της παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 5-19 ετών αυξήθηκε δραματικά από 4% το 1975 σε πάνω από 18% το 2016. Οι θάνατοι από Διαβήτη αυξήθηκαν κατά 70% παγκοσμίως μεταξύ 2000 και 2019.Είναι η κύρια αιτία τύφλωσης, νεφρικής ανεπάρκειας, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικού και ακρωτηριασμού κάτω άκρων. Ένας στους δύο ενήλικες με Διαβήτη Τύπου 2 δεν γνωρίζει την κατάστασή του.
Μεταξύ άλλων, ο πλημμελής έλεγχος της νόσου οδηγεί τους περισσότερους ασθενείς στην εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου όπως στεφανιαία νόσος, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αλλά και σε επιπλοκές όπως νεφρική ανεπάρκεια, διαταραχές όρασης, νευρολογικές διαταραχές, καθώς και έλκη στα πόδια. Οι ενήλικες με Σακχαρώδη Διαβήτη παρουσιάζουν 2 ως 4 φορές υψηλότερη πιθανότητα να αποβιώσουν από καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με τους ενήλικες χωρίς Διαβήτη.
Τόσο ο Σακχαρώδης Διαβήτης Τύπου 2 όσο και ο προδιαβήτης είναι συνήθεις καταστάσεις σε άτομα με οξέα και χρόνια στεφανιαία σύνδρομα και σχετίζονται με πτωχότερη κλινική πρόγνωση. Περίπου το 20-30% των ασθενών με Στεφανιαία Νόσο έχουν γνωστό Διαβήτη, ενώ το 70% παρουσιάζει νεοδιάγνωση Διαβήτη. Επιπλέον, η παρουσία Καρδιακής Ανεπάρκειας συσχετίζεται με μεγαλύτερο επιπολασμό Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα, 30-40% των ασθενών με Καρδιακή Ανεπάρκεια εμφανίζουν είτε προδιαβήτη είτε κλινικά έκδηλο Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2.