«Μη βοηθάτε τα βακτήρια να γίνονται ανθεκτικά. Χρησιμοποιείστε αντιβιοτικά μόνο αν είναι απόλυτη ανάγκη», είναι και πάλι το βασικό μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης κατά των Αντιβιοτικών που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Νοεμβρίου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχουν Νόσων ( ECDC) σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
« «Όταν λαμβάνετε αντιβιοτικά, τα βακτήρια στο σώμα σας μπορεί να γίνουν ανθεκτικά στην αντιβίωση», « Αυτά τα ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια μπορούν να μείνουν στο σώμα έως και 1 έτος», «Ανθεκτικά στην αντιβίωση βακτήρια είναι δυσκολότερο ή και αδύνατον να αντιμετωπιστούν», «Η ακατάλληλη χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην καταστροφή των ωφέλιμων βακτηρίων και στο τέλος οι βακτηριακές λοιμώξεις θα γίνουν μη αντιμετωπίσημες», είναι μερικά ακόμα πολύ βασικά μηνύματα του ECDC και του Π.Ο.Υ. Θα πρέπει λοιπόν να υπενθυμίσουμε, επεσήμανε ο κ. Σκληρός, Γενικός Ιατρός και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην ΠΦΥ ότι «Τα αντιβιοτικά δεν θα λειτουργήσουν σε περίπτωση κρυολογήματος ή γρίπης.
Δεν έχουν δράση άμεσης ανακούφισης από τον πόνο – οπότε ο λαιμός παραμένει επώδυνος με ή χωρίς αντιβιοτικά.
Αντίθετα, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες όπως διάρροια και να διαταράξουν τα ωφέλιμα βακτήρια στο έντερό σας (μικροβίωμα) που είναι σημαντικά για την υγεία και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ο πονόλαιμος μπορεί να αντιμετωπιστεί με προιόντα συμπτωματικής ανακούφισης. Προσοχή, στην περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να αποκλειστεί πρώτα η λοίμωξη από SARS-CoV-2 (COVID-19)».