Στοιχεία για τις επιπτώσεις στον οργανισμό της συν-λοίμωξης της γρίπης και του κορονοϊού καθώς και για τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού παρουσιάστηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αχιλλέας Γραβάνης, η ιογενής συν-λοίμωξη ιού της γρίπης και κορονοϊού συσχετίστηκε με αυξημένη εισαγωγή στη ΜΕΘ και υψηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με τις βακτηριακές συν-λοιμώξεις. Τα δύο τρίτα των βαρέως πασχόντων ασθενών με COVID-19 που απεβίωσαν, είχαν συν-λοίμωξη και η γρίπη H1N1 ήταν το μόνο παθογόνο για το οποίο διαπιστώθηκε άμεση σχέση με θνησιμότητα.

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να προστατεύει μόνο οριακά τους ανθρώπους από τη μόλυνση από τον COVID-19. Ωστόσο, παραμένει σημαντικό ο αντιγριπικός εμβολιασμός για να μειωθεί ο κίνδυνος ταυτόχρονης μόλυνσης της γρίπης και του κορονοϊού.Είναι αξιοσημείωτο ότι η προηγούμενη ανοσία στη γρίπη, αλλά όχι στον κορoνοϊό, αποτρέπει τη σοβαρή ασθένεια και τη θνησιμότητα από τον δεύτερο. Αυτή η προστασία εξαρτάται από τα αντισώματα. «Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν πειραματικά την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης για τη μείωση του κινδύνου σοβαρής συν-νοσηρότητας γρίπης/COVID-19 κατά τη πανδημία του κορονοϊού».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, στην χώρα μας παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας αλλά και όλων των λειτουργών υγείας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός προχωρά με αργούς ρυθμούς. Μέχρι τις 13 Νοεμβρίου είχαν συνταγογραφηθεί 2.474.923 εμβόλια και είχαν πραγματοποιηθεί 2.101.500 εμβόλια. Καθώς η εποχή των ιώσεων του αναπνευστικού ξεκινά, κάθε ασθενής που παρουσιάζει τα μη ειδικά συμπτώματα μιας ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού (βήχα, δύσπνοια κ.α.) είναι πιο ασφαλές να υποβάλλεται σε τεστ για τον SARS-CoV-2, σε αντίθεση με την προ COVID 19 πρακτική, κατά την οποία αυτοί οι ασθενείς αντιμετωπίζονταν συχνά με βάση μόνο κλινικά κριτήρια.

Επίσης η διαχείριση του παιδιατρικού πληθυσμού μπορεί να διαφέρει καθώς υπάρχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των παιδικών ιώσεων . Η γρίπη για παράδειγμα είναι πηγή σημαντικής νοσηρότητας και θνησιμότητας στα παιδιά και τα άτομα ηλικίας μεταξύ 5 και 17 ετών. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, για τρίτη συνεχή χρονιά, πέραν όλων των δράσεων του, προχώρησε στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού με ένα νέο κοινωνικό σποτ με κεντρικό θέμα «Μην αμελείς ο αντιγριπικός εμβολιασμός σώζει ζωές».