Στον τρόπο που επηρέασε την έξαρση της πανδημίας η μετάλλαξη Δέλτα και διέψευσε τις αρχικές εκτιμήσεις  ότι τα εμβόλια θα οδηγούσαν σε σημαντική μείωση και εξαφάνιση του ιού, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση του Υπουργείου.

Όπως ανέφερε, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορονοϊό που θα μετατραπεί σε «ένα ακόμα ενδημικό ιό του αναπνευστικού» όπως ο ιός της γρίπης. Σύμφωνα με την ίδια, αυτό σημαίνει ότι οδεύουμε προς την καθιέρωση τριών δόσεων χορήγησης εμβολίου για κορονοϊό και αναμνηστική δόση κάθε χρόνο στη συνέχεια. Ωστόσο, τόνισε ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στην προστασία από τη νόσηση και το θάνατο. Όσον αφορά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε όσους έχουν ήδη νοσήσει και έχουν κάνει τη μία δόση σύμφωνα με τις συστάσεις, αλλά και για όσους είχαν εμβολιαστεί και μετά νόσησαν, η κ. Θοεδωρίδου είπε ότι στο επόμενο διάστημα θα δοθούν σαφείς οδηγίες.

Τέλος, για ακόμα μια φορά, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στις εγκύους. Επικαλούμενη στοιχεία μελέτης, σε εγκύους που νόσησαν πριν τον τοκετό και θήλασαν τα παιδιά τους στη συνέχεια, είπε ότι αντισώματα ανέπτυξαν εκτός από τις ίδιες και τα βρέφη τους. «Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει το βρέφος και εκπαιδεύει το αμυντικό του σύστημα να παράγει τα δικά του αντισώματα», τόνισε.