Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου και στελέχη του Προεδρικού Μεγάρου εμβολιάστηκαν, για δεύτερη χρονιά, κατά της εποχικής γρίπης και του πνευμονιοκόκκου, με πρωτοβουλία του ΔΣ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (Ε.Π.Ε.).

Η πρωτοβουλία αυτή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας έχει συμβολικό χαρακτήρα, με στόχο την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης, μέσω του εμβολιασμού και τη μείωση της νοσηρότητας από αυτές τις σοβαρές λοιμώξεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της χώρας μας, ο αντιγριπικός εμβολιασμός πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα, σε άτομα (ενήλικες και παιδιά) που ανήκουν στις παρακάτω ομάδες αυξημένου κινδύνου: Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), Χρόνια νεφροπάθεια, Χρόνιες παθήσεις ήπατος, Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών, Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, Δρεπανοκυτταρική αναιμία, ΣΔ ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, Νευρολογικά-νευρομυϊκά νοσήματα, Σύνδρομο Down , Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.

Το Προεδρικό Μέγαρο επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος της Ε.Π.Ε. κ. Στέλιος Λουκίδης και τα μέλη του ΔΣ, κ. Παρασκευή Κατσαούνου και κ. Νικολέττα Ροβίνα που πραγματοποίησαν τους εμβολιασμούς. Οι εκπρόσωποι της Ε.Π.Ε δώρισαν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως αναμνηστικό, ένα λευκό περιστέρι με τη φράση «ΚΑΛΛΙΟΝ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ». Μετά τον εμβολιασμό, η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εκτός από το εμβόλιο για τον Covid-19, είναι σημαντικό να κάνουν έγκαιρα όσοι πρέπει, και ιδιαίτερα όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, το εμβόλιο για την εποχική γρίπη και για τον πνευμονιόκοκκο. Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία και ο εμβολιασμός είναι το πιο αποτελεσματικό και ασφαλές μέσο πρόληψης της νόσου».