Η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «ERMES: Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ιατρών και άλλων Επαγγελματιών Υγείας στις Βασικές Αρχές Επιδημιολογίας, Μεθοδολογία της Έρευνας, την Οικονομική Αξιολόγηση Υπηρεσιών Υγείας, τον Στρατηγικό Προγραμματισμό και τις Βασικές Αρχές Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας» καθώς και η σημασία του, ως εκπαιδευτικό εργαλείο εξέλιξης και κατάρτισης για τους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, ήταν το θέμα της διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.
Το πρόγραμμα ανέπτυξε και συντονίζει εξ αποστάσεως, το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας (Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ) (http://ermes.devweb.gr/), με την υποστήριξη των εταιρειών MSD Ελλάδος και LEO Pharma Hellas.
Σκοπός του προγράμματος είναι η εισαγωγή των επαγγελματιών υγείας στις Βασικές Αρχές της Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας και του Στρατηγικού Σχεδιασμού, της Οικονομικής Αξιολόγησης των Υπηρεσιών Υγείας αλλά και της Επιδημιολογίας, της Μεθοδολογίας της Έρευνας. Το πρόγραμμα ERMES έχει συνολική διάρκεια έξι (6) εβδομάδες και προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα δωρεάν, με στόχο την απόκτηση βασικών γνώσεων και εξειδικευμένης κατάρτισης στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες.
Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο βίντεο-διαλέξεις, παρουσιάσεις και άλλο ηλεκτρονικό υλικό ανά θεματική ενότητα και εβδομάδα, καθώς και ασκήσεις αξιολόγησης ανά θεματική ενότητα. Η επιτυχής ολοκλήρωσή του θα πιστοποιείται με διαδικτυακή εξέταση επί θεμάτων πολλαπλών επιλογών και θα οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιτυχούς Παρακολούθησης και 48 μορίων Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.
Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό αξιολόγηση και από άλλους επαγγελματικούς φορείς υγείας ώστε να τύχει ανάλογης μοριοδότησης.
Κατά το χαιρετισμό της η Αναπληρώτρια Υπουργός Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόγραμμα όχι μόνο για τους υγειονομικούς αλλά και για τις διοικήσεις των υπηρεσιών υγείας, το οποίο συμβάλλει στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς όλους και κυρίως προς τους ασθενείς».