Άδεια σε εταιρείες παραγωγής γενόσημων φαρμάκων 95 χωρών να παράξουν το χάπι κατά του κορονοϊού που έχει αναπτύξει δίνει ουσιαστικά η φαρμακοβιομηχανία Pfizer μετά τη συμφωνία που σύναψε με τη Δεξαμενή Πατεντών Φαρμάκων (Medicines Patent Pool), οργανισμό που υπάγεται στον ΟΗΕ.

Στην ανακοίνωσή της η Pfizer αναφέρει ότι με τη συμφωνία αυτή οι εταιρείες παραγωγής γενόσημων θα μπορούν να παράξουν επαρκείς θεραπείες για το 53% του πληθυσμού του πλανήτη, ωστόσο η συμφωνία αποκλείει κάποιες μεγάλες χώρες που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία. Στη Βραζιλία για παράδειγμα, το φάρμακο θα μπορεί να παραχθεί αλλά μόνο για να εξαχθεί, και όχι να χορηγηθεί στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας, παρά το γεγονός ότι το φάρμακο της Pfizer δεν έχει λάβει ακόμη έγκριση σε καμία χώρα, αυτή η συμφωνία είναι πολύ σημαντική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του Medicines Patent Pool, Εστέμπαν Μπουρόνε, «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε ένα φάρμακο που δείχνει αποτελεσματικό» καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες θα μπορούν μέσα σε μερικούς μήνες να ξεκινήσουν την παραγωγή τους.

Η συμφωνία προβλέπει ότι η Pfizer δεν θα λάβει δικαιώματα επί των πωλήσεων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και θα παραιτηθεί από δικαιώματα επί των πωλήσεων σε όλες τις χώρες που καλύπτονται από τη συμφωνία για όσο διάστημα η ασθένεια Covid-19 παραμένει κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.
Σύμφωνα με τη φαρμακοβιομηχανία, το χάπι κατά της ασθένειας μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 90% αν χορηγηθεί σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα και ανεξάρτητοι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.