Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας(ΧΑΠ), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών τονίζει τη σπουδαιότητα της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης για τη ζωή των ασθενών με ΧΑΠ. Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση, η φυσικοθεραπεία συμβάλλει στη βελτίωση των συμπτωμάτων (βήχας, δύσπνοια, παραγωγή πτυέλων, κόπωση, σφίξιμο στο στήθος) και στη μείωση των εξάρσεων. Οι στόχοι της φυσικοθεραπείας στη ΧΑΠ είναι οι εξής:
• Εκμάθηση του σωστού τρόπου αναπνοής
• Eνδυνάμωση των αναπνευστικών μυών
• Διευκόλυνση της απομάκρυνσης των εκκρίσεων
• Εκμάθηση των ασθενών στη σωστή λήψη εισπνεόμενων φαρμάκων και της συμμόρφωσης στη θεραπεία
• Συμμετοχή σε δομημένα και εξατομικευμένα προγράμματα άσκησης.

Ασθενείς με ΧΑΠ που έχουν ακολουθήσει προγράμματα φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης διαπίστωσαν σημαντική βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της λειτουργικής ικανότητάς τους, μείωση της δύσπνοιας και της κόπωσης, μείωση της συχνότητας παροξύνσεων, βελτίωση της ποιότητας ζωής, μείωση των επισκέψεων στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ενός νοσοκομείου και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και μείωση των εισαγωγών στο νοσοκομείο.

Ως εκ τούτου, ο φυσικοθεραπευτής έχει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της νόσου και συντελεί στη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών με ΧΑΠ.
Το Επιστημονικό Τμήμα Καρδιοαγγειακής και Αναπνευστικής Φυσικοθεραπείας-Αποκατάστασης (Ε.Τ.Κ.Α.Φ.Α) του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.) προάγει, αναγνωρίζει, εκπαιδεύει, αλλά και ενημερώνει το ευρύ κοινό, για τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης, πρόληψης, αξιολόγησης και κλινικής εφαρμογής της κατάλληλης φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης σε ασθενείς με ΧΑΠ.