Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ανακοίνωσε στο χθεσινό του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναλυτικότερα, από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας, δεν θα μπαίνουν ούτε με rapid test, σε κλειστους χώρους, όπως σε σινεμά, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια. Δειγματοληπτικοι έλεγχοι rapid test θα γίνονται και στην Εκκλησία, βάσει όμως της εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου και όχι υποχρεωτικότητας με απόφαση της πολιτείας. Το μέτρο δεν θα ισχύσει για το λιανεμπόριο και τα κομμωτήρια αλλά ούτε και στην πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες.

«Πρόκειται, λοιπόν, πράγματι για πανδημία ανεμβολίαστων, αφού οι εμβολιασμένοι ακόμα και να νοσήσουν θα έχουν ήπιες συνέπειες. Σκεφτείτε ότι αν είχαμε τα ποσοστά θωρακισμένων ηλικιωμένων της Πορτογαλίας -και η Ελλάδα, θυμίζω, είναι δεύτερη στις μεγάλες ηλικίες στην Ευρώπη- οι διασωληνώσεις θα ήταν πέντε φορές λιγότερες», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ανακοίνωσε επίσης ότι το πιστοποιητικού εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών, θα παύει να ισχύει μετά την παρέλευση 7 μηνών για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση «575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός. Ενώ σχεδόν 1,5 εκατ. της ίδιας ομάδας συμπλήρωσαν 6 μήνες από τον εμβολιασμό τους. Αν και προστατευμένοι γίνονται πιο ευάλωτοι, καθώς έχουν λιγότερα αντισώματα», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης κυλιόμενο ωράριο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, πιο εντατικούς ελέγχους από όλους ( κράτος, αυτοδιοίκηση, επιστημονικοί φορείς αλλά και επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις) και ενίσχυση του ΕΣΥ. «Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών. Σήμερα, μάλιστα, υπέγραψα και τη σχετική διάταξη. Ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση

Αμέσως μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, έκανε δηλώσεις ασκώντας κριτική στη στρατηγική της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Η ευθύνη για την πρωτόγνωρη τραγωδία που ζούμε σήμερα έχει ονοματεπώνυμο είπε τονίζοντας ότι σήμερα «είδαμε το 11ο  στη σειρά διάγγελμα του Πρωθυπουργού για το ότι φταίνε πολλά και διάφορα εκτός από τον ίδιο. Έχει την ευθύνη της αποτυχίας που σήμερα βιώνουμε».

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι πρέπει να σταματήσει η ρητορική για πανδημία ανεμβολίαστων, καθώς και  οι εμβολιασμένοι νοσούν και ότι πρέπει να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα. Οι προτάσεις του κ. Τσίπρα για τη διαχείριση της κατάστασης περιλαμβάνουν επίταξη ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων,  εκστρατεία ενημέρωσης εμβολιασμού πόρτα-πόρτα, εμβολιασμό  στα σώματα ασφαλείας και τον στρατό, θεσμοθέτηση μαζικών δωρεάν τεστ και προς τους μη εμβολιασμένους, επάνοδο της τηλεργασίας ακύρωση των συγχωνεύσεων που κάνει η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως,  ώστε να αραιώσουν οι σχολικές τάξεις και αύξηση των  λεωφορείων  και των δρομολογίων τους.