Το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας αποφάσισε ότι η πρόσβαση στην εργασία και στα ΜΜΜ για τους ανεμβολίαστους θα επιτρέπεται πλέον μόνο για κατόχους αρνητικού τεστ κατά της COVID-19. Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη με τα κρούσματα να αυξάνονται διαρκώς και το σύστημα υγείας να πιέζεται αφού μόνο το 10% των κλινών ΜΕΘ, απομένουν πλέον ακάλυπτες.

«Θα περάσουμε πραγματικά πολύ άσχημα Χριστούγεννα, αν δεν λάβουμε μέτρα τώρα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ επιρρίπτοντας ευθύνες στους πολιτικούς, οι οποίοι «δεν μας ακούν».

«Έπειτα από 21 μήνες πανδημίας δεν μπορώ να αντέξω το γεγονός ότι ίσως να μην αναγνωρίζονται αυτά που λέμε εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι», δήλωσε ο Λόταρ προειδοποιώντας για έκρηξη κρουσμάτων και νεκρών το προσεχές διάστημα. «Από τους 50.000 ανθρώπους που μολύνονται κάθε μέρα, οι 400 μπορεί να πεθάνουν τις επόμενες εβδομάδες. Δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να γίνει γι’ αυτό», προειδοποίησε ο κ. Βίλερ σε διαδικτυακή συζήτηση με τον Πρωθυπουργό της Σαξονίας Μίχαελ Κρέτσμερ και τόνισε ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι δύο ή και τρεις φορές μεγαλύτερος.

«Η κατάσταση στα νοσοκομεία επιδεινώνεται και ποτέ δεν ήμασταν πιο ανήσυχοι. Ο αριθμός σοβαρά αρρώστων με Covid-19 αυξάνεται και σε κάποιες περιοχές ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλοι σοβαρά άρρωστοι πρέπει να αναζητούν κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας επί δύο ή τρεις ώρες. Η προσφορά δεν συνάδει πλέον με τους κανόνες σε όλα τα ομοσπονδιακά κράτη», είπε. Άσκησε δε κριτική στις κρατιδιακές κυβερνήσεις ότι άνοιξαν πολλούς τομείς πρόωρα, δεν φρόντισαν να τηρηθούν τα μέτρα ενώ δεν αυξήθηκε και το ποσοστό εμβολιασμού.