Πολιτικές και μεταρρυθμίσεις ύψους 2 τρισ. δολαρίων, που θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την υγειονομική περίθαλψη, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε από την αμερικανική βουλή.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πακέτο υποδομής, που θα δώσει στο εθνικό σύστημα υγείας των ΗΠΑ, το Medicare, τη δύναμη να διαπραγματεύεται τις τιμές ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων και παράλληλα να καλύψει το χάσμα κάλυψης του Medicaid.  Το νομοσχέδιο, που ονομάζεται Build Back Better Act, εγκρίθηκε οριακά από τη Βουλή των ΗΠΑ αργά την Πέμπτη με ψήφους 220 έναντι 213 κατά. Τώρα κατευθύνεται στη Γερουσία, όπου ενδέχεται να αντιμετωπίσει περαιτέρω αλλαγές.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για την μείωση του κενού ιατροφαρμακευτικής κάλυψης του Medicaid. Η νομοθεσία θα παρέχει ενισχυμένες επιδοτήσεις, ώστε οι επιλέξιμοι κάτοικοι σε πολιτείες που δεν λειτουργεί το Medicaid βάσει του νόμου για την προσιτή φροντίδα, να μπορούν να αγοράζουν κάλυψη μέσω χρηματιστηρίου. Οι ενισχυμένες επιδοτήσεις, οι οποίες θα ισχύουν για τους κατοίκους των 12 πολιτειών που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, θα ισχύουν μόνο μέχρι το 2025, αλλά θα καλύπτουν περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα. Παράλληλα, το νομοσχέδιο στοχεύει στη μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Οι συγκεκριμένες δράσεις συνάντησαν μεγάλες αντιρρήσεις από κεντρώους στη Βουλή και τη Γερουσία και τελικά αποφασίστηκε να οριστούν συγκεκριμένα φάρμακα στα οποία η Medicare θα διαπραγματευτεί με στόχο τις χαμηλότερες τιμές. Το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει ετήσιο ανώτατο όριο 2.000 δολαρίων στο κόστος των φαρμάκων που πληρώνουν από την τσέπη οι ηλικιωμένοι στο Μέρος Δ και θα αποτρέψει τις φαρμακοβιομηχανίες από την αύξηση των τιμών πάνω από το κόστος του πληθωρισμού. Θα περιoρίζει επίσης το ανώτατο κόστος για την ινσουλίνη στα 25 δολάρια.

‘Ένα άλλο σημαντικό μέτρο είναι η επέκταση των θέσεων υποδοχής μεταπτυχιακών ιατρών (GME) που υποστηρίζονται από το Medicare κατά 4.000.