Δημόσια εκδήλωση-συζήτηση με στόχο τη διαμόρφωση ενός ενιαίου κοινωνικού μετώπου που θα υπερασπιστεί σθεναρά τον δημόσιο χαρακτήρα και την ενίσχυση των δομών της ΠΦΥ, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Δίκτυο για την καθολική κάλυψη υγείας και την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης. Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, χαρακτήρισε την ΠΦΥ «αδύναμο κρίκο» στη διαχείριση της πανδημίας ως αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής της Κυβέρνησης, που δεν ενίσχυσε τις δημόσιες δομές ΠΦΥ, εξαγγέλλοντας αντίθετα Συμπράξεις Δημόσιου –Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Στην ίδια κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Ξανθός, επιχειρείται η «μετάλλαξη» του ΕΟΠΥΥ σε ένα μηχανισμό αγοράς υπηρεσιών από ιδιώτες παρόχους με γνώμονα το κέρδος και όχι την καθολική και ισότιμη κάλυψη των αναγκών των πολιτών. Ο Καθηγητής Κοινωνιολογίας & Πολιτικών Υγείας & Αντιπρύτανης Παντείου Χαράλαμπος Οικονόμου, στην εισήγησή του τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης τεκμηριωμένης πολιτικής υγείας με βασική παράμετρο την καταγραφή των εμπειριών των ασθενών και ληπτών υπηρεσιών ΠΦΥ.

Ωστόσο, ο κ Οικονόμου επεσήμανε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της υφιστάμενης κατάστασης και παρουσίασε μία δέσμη προτάσεων πολιτικών υγείας για την ενίσχυση και την βελτίωση των δομών της ΠΦΥ. Στη συνέχεια η πρόεδρς του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Σπανίων Παθήσεων Ν. Έβρου «Μαζί για Ζωή» Εύη Ορφανού αναφέρθηκε σε ευρήματα έρευνας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία 24,8% των ογκολογικών ασθενών ακύρωσαν κάποιο ραντεβού, ενώ το 22 % αντιμετώπισε πρόβλημα στην πρόσβαση σε θεράποντα ιατρό λόγω της πανδημίας, τα οποία συνάδουν με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με βάση τα οποία η πανδημία οδήγησε σε 42% διακοπή της παροχής υπηρεσιών.