Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, ο οποίος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή δήλωσε ότι δεν βρίσκει «καθόλου παράλογο», οι μη εμβολιασμένοι πολίτες που νοσηλεύονται με covid-19, να πληρώνουν ένα μέρος των νοσηλίων, ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Τόσο η Ένωση των ιατρών της Αττικής (ΕΙΝΑΠ), όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ), εξέδωσαν ανακοινώσεις για τις δηλώσεις Εξαδάκτυλου, τονίζοντας ότι «με την λογική αυτή, όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης που κάποιος θα κρίνει ότι δεν είχαν εφαρμόσει προληπτικά μέτρα πριν ασθενήσουν ή τραυματιστούν (πχ. απρόσεκτοι οδηγοί, καπνιστές κλπ.) θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τη θεραπεία και νοσηλεία, πρακτικά όλοι οι ασθενείς κάθε πάθησης, δηλαδή να καταργηθεί κάθε έννοια δημόσιας δωρεάν περίθαλψης». Παράλληλα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, διαχώρισε τη θέση του και προχώρησε σε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «Η πολιτεία υποχρεούται να παρέχει σε όλους τους πολίτες δωρεάν περίθαλψη και ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Ατυχείς απόψεις περί του αντιθέτου απ’ όπου και εάν προέρχονται σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών».

Τέλος και ο ΓΓ του ΠΙΣ Γ. Ελευθερίου, προχώρησε σε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «Οι απόψεις του Προέδρου του ΠΙΣ κ. Α. Εξαδάκτυλου πως οι ανεμβολίαστοι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν οι ίδιοι το κόστος της νοσηλείας τους και να μην καλύπτονται δωρεάν από το ΕΣΥ, ΔΕΝ απηχούν τις απόψεις του ΔΣ του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά ούτε και τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, της Γενικής Συνέλευσης του ΠΙΣ και του ιατρικού σώματος».