Μια νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων από Κίνα, Αυστραλία και Ηνωμένο Βασίλειο, αξιολόγησε συγκριτικά δεδομένα από μελέτες προφύλαξης έναντι της COVID-19. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal (BMJ).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σταυρούλα Πάσχου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζουν τα αποτελέσματα της. Συγκεκριμένα, συμπεριλήφθηκαν 72 συνολικά μελέτες. Οι περισσότερες επικεντρώθηκαν στα εξής μέτρα: 1) χρήση μάσκας, 2) τήρηση φυσικών αποστάσεων και 3) πλύσιμο χεριών. Βρέθηκε ότι χρήση μάσκας μπορεί να μειώνει τα νέα κρούσματα COVID-19 ως και 53%. Επιπρόσθετα, ελαττώνει τη μετάδοση του κορωνοϊού, τη σοβαρή νόσηση και τους θανάτους από COVID-19. Μεταξύ των μελετών που εξέτασαν τα αποτελέσματα τήρησης φυσικής απόστασης, οι ερευνητές παρατήρησαν μείωση της λοίμωξης κατά 25%, ενώ σε κάποιες ανευρέθηκε και μείωση της θνησιμότητας από COVID-19.

Μεμονωμένες μελέτες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα κατέδειξαν μειώσεις που σχετίζονται και με άλλα μέτρα δημόσιας υγείας, όπως καραντίνα, κλείσιμο συνόρων, κλείσιμο σχολείων, κλείσιμο επιχειρήσεων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα δεν μπόρεσε να καταλήξει ποσοτικά στη συνολική αποτελεσματικότητα των μέτρων αυτών, λόγω διαφορετικών τρόπων διεξαγωγής των επιμέρους μελετών.

Συμπερασματικά, η έρευνα αυτή απέδειξε ότι ο περαιτέρω έλεγχος της πανδημίας COVID-19 εξαρτάται όχι μόνο από την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που είναι ασφαλώς απαραίτητη, αλλά και από τη συνεχή τήρηση αποτελεσματικών και βιώσιμων μέτρων δημόσιας υγείας. Σημαντικότερα φαίνεται να είναι η χρήση μάσκας και η τήρηση αποστάσεων.