Παρουσία της A.E. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου τελέστηκαν τα εγκαίνια της Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών – «ΕΛΙΖΑ», της Γ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ, χθες Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021. Πρόκειται για τη δεύτερη Νοσοκομειακή Μονάδα- η πρώτη λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» – με αντικείμενο την εξέταση ανηλίκων που έχουν υποστεί βία ή υπάρχει υποψία για παραμέληση/κακοποίηση και την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και φροντίδα των παιδιών από διεπιστημονική ομάδα ειδικών. Η Μονάδα ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Eliza – Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού και αποτελεί τον δεύτερο στην Ελλάδα νοσοκομειακό χώρο για την εξέταση και διεπιστημονική αντιμετώπιση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης / παραμέλησης.

Συγκεκριμένα, οι λειτουργίες της Μονάδας περιλαμβάνουν:
• Εξέταση & παρακολούθηση βρεφών και παιδιών με υποψία κακοποίησης /παραμέλησης.
• Συντονισμό της διεπιστημονικής φροντίδας, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες επαγγελματιών που καλούνται να διαχειριστούν περιστατικά κακοποίησης, όπως ιατρός, νοσηλευτής, κοινωνικός λειτουργός, επαγγελματίας ψυχικής υγείας, ιατροδικαστής, αστυνομικός κ.ά..
• Διαμόρφωση ερευνητικών/εκπαιδευτικών προγραμμάτων πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης της κακοποίησης.
• Συλλογή δεδομένων για τον σχεδιασμό και υλοποίηση επιστημονικά τεκμηριωμένων στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης / παραμέλησης
παιδιών.

Η προστασία παιδιών που κινδυνεύουν από κακοποίηση και παραμέληση προβάλλει ως μία ανάγκη πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας:
1.000.000 παιδιά, ηλικίας 2 ετών έως 17 ετών έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής βίας, μόλις τον τελευταίο χρόνο.
300 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 2 ετών έως 4 ετών δέχονται συχνά σωματική κακοποίηση ή/και σωματική τιμωρία ή ψυχική κακοποίηση από το πολύ «στενό» τους περιβάλλον. 1 στους 4 ενήλικες έχει υποβληθεί σε σωματική κακοποίηση όταν ήταν παιδί.

Η πρόληψη μπορεί να δράσει καταλυτικά και να αποτρέψει συμπεριφορές βίας και κακομεταχείρισης βρεφών και παιδιών. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο Σχέδιο για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Παιδιών, το οποίο βρίσκεται σε τελικό στάδιο υλοποίησης και περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων, οι οποίες θα καλύψουν τα όποια κενά υπάρχουν σε αυτό τον τομέα σε επίπεδο Πολιτείας.