Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αντιμετώπισης του καρκίνου του παγκρέατος παρουσιάστηκαν στη διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα «Καρκίνος του Παγκρέατος: Αναζητώντας το φαινομενικά αδύνατο», που διοργάνωσε πρόσφατα ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών. Ο Θεόδωρος Τσίρλης, Χειρουργός Ήπατος Παγκρέατος Χοληφόρων και Επιμελητής της Xειρουργικής Κλινικής Γ.Α.Ο.Ν.Α «Άγιος Σάββας» ανέφερε ότι ενώ παλαιότερα η παγκρεατεκτομή κάποιες φορές είχε θεωρηθεί σπατάλη χρημάτων, σήμερα στατιστικά δεδομένα ασθενών με 5ετή επιβίωση μετά τη διάγνωση δείχνουν ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 80% είχε υποβληθεί σε παγκρεατεκτομή. Η παγκρεατεκτομή αυξάνει πάνω από δέκα φορές την πιθανότητα μακράς επιβίωσης.

Είναι απαραίτητο να καθιερωθεί η χειρουργική εξειδίκευση, ώστε ο ασθενής να προσφεύγει για την επέμβαση σε ειδικό χειρουργό και περαιτέρω να δημιουργηθούν εξειδικευμένα κέντρα αναφοράς για τη συγκεκριμένη νόσο όπου θα συνεργάζονται ιατροί όλων των ειδικοτήτων για την ολιστική φροντίδα του ασθενή.
Ακολούθως ο Γεώργιος Τζίμας, Γενικός Χειρουργός και Διευθυντής του Τμήματος Χειρουργικής Ήπατος και Χοληφόρων στο Νοσοκομείο Υγεία, ανέφερε ότι ο καρκίνος του παγκρέατος εμφανίζεται όλο και σε νεότερες ηλικίες, ενώ στην Ελλάδα τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Η έγκαιρη διάγνωση με τους κατάλληλους χειρισμούς κάνει το νόσημα αντιμετωπίσιμο, αλλά είναι απαραίτητη η αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού και των ιατρών ώστε να γνωρίζουν πολύ καλά τα συμπτώματα: κοιλιακός πόνος, πόνος στη μέση και στην πλάτη, ανεξήγητη απώλεια βάρους, πρωτοεμφανιζόμενος διαβήτης που δεν συνοδεύεται από αύξηση βάρους, ίκτερος (φαγούρα, κιτρίνισμα δέρματος – ματιών, σκουρόχρωμα ούρα), λευκωπές κενώσεις που θυμίζουν στόκο, δυσπεψία και ειδικά σε βαριά, λιπαρά φαγητά.