Τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 και ειδικότερα αυτά της τρίτης δόσης επανέλαβε για ακόμα μια φορά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Επικαλούμενη στοιχεία από μελέτες δήλωσε ότι «σήμερα γνωρίζουμε ότι οι εμβολιαζόμενοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό λιγότερο συχνά από τους ανεμβολίαστους και ότι ο κίνδυνος αυξάνει όταν στο περιβάλλον υπάρχει υψηλό ιικό φορτίο. Όμως, μεταδίδουν για βραχύτερο χρονικό διάστημα, όπως έχει διαπιστωθεί από μελέτες με μοριακό έλεγχο».

Για την ενίσχυση της ανοσίας με τη χορήγηση της τρίτης δόσης είπε ότι φαίνεται ότι θα συμβάλλει καθοριστικά στην πρόληψη της μόλυνσης και τη διασπορά του ιού στο περιβάλλον με αντίκτυπο και τη μείωση των κρουσμάτων, όπως έχει ήδη φανεί με τη μελέτη στο Ισραήλ. Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε επίσης ότι ο χρόνος αύξησης των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι γρήγορος, δηλαδή εντός μιας έως τρεις ημέρες, δεδομένου ότι η τρίτη δόση προκαλεί δευτερογενή ανοσιακή ανταπόκριση.

Επιπλέον, η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη που ασχολήθηκε με την ανοσία που προκαλεί η φυσική νόσηση, που διαπίστωσε σημαντική εξασθένιση της χυμικής ανοσίας και μειονεκτική λειτουργία των αποκρίσεων των Τ- κυττάρων ως προς τα αντιγόνα των μεταλλάξεων. «Νόσος και εμβολιασμός, υβριδική δηλαδή ανοσία, θεωρείται ότι προσφέρει, όπως έχουμε προαναφέρει, την καλύτερη προστασία», σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.