Κατά την ομιλία του στο πάνελ «η Αντιμετώπιση της Πανδημίας στην Ευρώπη και το Όραμα για το Μέλλον» στο πλαίσιο του Καθημερινή – Athens Health Summit 2021, ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρθηκε στις «επιδόσεις» της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες χώρες, τονίζοντας πως πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένας συνδυασμός στοιχείων όπως ο αριθμός θανάτων ανά 1 εκατ. θανάτους, η συννοσηρότητα, τα συστήματα υγείας και άλλα επιδημιολογικά δεδομένα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στην Ελλάδα, οι άνω των 65 ετών αποτελούν το 22% του πληθυσμού, ενώ στο Ισραήλ αποτελούν το 11%.

«Αν έκανε κανείς μία απλή σύγκριση θα έλεγε ότι δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Έχουμε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών από Γαλλία, Ιρλανδία και άλλες χώρες και μεγαλύτερα σε σχέση με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κ.λπ. Επομένως έχουμε καλά επίπεδα σε σχέση με αρκετές χώρες της Ευρώπης. Βέβαια δεν έχουμε πείσει ένα σημαντικό ποσοστό ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων».

Ερωτηθείς για τα φάρμακα, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι δεν αλλάζουν άμεσα το σκηνικό, σημειώνοντας ότι δύο είναι τα προβλήματα που υπάρχουν: το κόστος και το θέμα παραγωγής σε μεγάλες ποσότητες. «Αν δεν επιταχυνθεί η παραγωγή δεν θα είναι άμεσα ένα συμπληρωματικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας». Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, χαρακτήρισε πάντα ανησυχητική την εμφάνιση νέων παραλλαγών και εξέφρασε την άποψη πως σίγουρα θα υπάρχουν. Όπως είπε «λογικά ο ιός θα γίνει πιο μεταδοτικός και λιγότερος επικίνδυνος. Ίσως γίνει αυτό με ισχυρότερα εμβόλια και με τη φαρμακευτική αγωγή».