Η Pfizer Hellas, στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική Χρήση των Αντιβιοτικών, παρουσίασε για πρώτη φορά σε ειδική δημοσιογραφική εκδήλωση, την ταινία μικρού μήκους με τον τίτλο «41ο C». Η ταινία είναι μία πρωτοβουλία της εταιρείας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της Μικροβιακής Αντοχής και την ενημέρωση σχετικά με την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Η παραγωγή της ταινίας, που βασίστηκε στο βραβευμένο ομώνυμο σενάριο που κέρδισε τον πανελλήνιο διαγωνισμό σεναρίου ταινίας μικρού μήκους «Σενάρια Ζωής» με θέμα την μικροβιακή αντοχή, ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή γνωστών Ελλήνων ηθοποιών. Η ταινία είναι προϊόν μυθοπλασίας και, μέσω της υπερβολής, επιχειρεί να αναδείξει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με εσφαλμένες αντιλήψεις και πρακτικές στη χρήση των αντιβιοτικών.

«Η Μικροβιακή Αντοχή αποτελεί σήμερα μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη δημόσια υγεία, καθώς συσχετίζεται παγκοσμίως με 700.000 θανάτους το χρόνο. Υπολογίζεται ότι δυνητικά έως το 2050, οι λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά μικρόβια θα ευθύνονται ετησίως για 10 εκατ. θανάτους παγκοσμίως», ανέφερε ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας που συμμετείχε στην εκδήλωση.

Από την πλευρά της, η Ευαγγελία Δούκα, Διευθύντρια ΕΣΥ, Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός», ανέφερε ότι «Στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αντιστοιχούν λιγότερο από 10% του συνολικού αριθμού των κρεββατιών ενός νοσοκομείου αλλά πάνω από 20% όλων των νοσοκομειακών λοιμώξεων οι οποίες ευθύνονται για αυξημένη θνητότητα, αυξημένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο και αύξηση του κόστους νοσηλείας. Κατά την διάρκεια της πανδημίας η κατάσταση επιδεινώθηκε αισθητά. Με βάση πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη οι νοσοκομειακές λοιμώξεις αντιπροσωπεύουν την κύρια αιτία θανάτου στο 33% των COVID-19 ασθενών που πεθαίνουν στην ΜΕΘ».

Η Ελένη Γιαμαρέλλου, Διευθύντρια Α’ Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο «YΓΕΙΑ», υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του ECDC, η Ελλάδα παραμένει σταθερά πρώτη στην κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα για το 2019 και υψηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το 2020, μια νέα νομοθετική ρύθμιση ενίσχυσε την απαγόρευση της προμήθειας αντιβιοτικών από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή, όμως η λύση του προβλήματος περνά μέσα από την ευαισθητοποίηση του κοινού».